Spotřebitelské ceny v Česku zrychlily meziroční růst více, než se čekalo

Meziroční inflace v Česku v říjnu zrychlila tempo na 0,8 procenta ze zářijových 0,5 procenta. Takto rychle spotřebitelské ceny rostly naposledy loni v červnu. Stojí za tím zejména vývoj cen pohonných hmot, které v říjnu u čerpacích stanic zlevnily méně než v září. Proti září spotřebitelské ceny stouply o 0,3 procenta, když v září klesaly, informoval Český statistický úřad. Analytici očekávali, že meziroční inflace vzroste mírněji na 0,6 procenta.

Meziroční inflaci momentálně tlačí k růstu cenový vývoj napříč všemi hlavními položkami spotřebního koše. „Lze přepokládat, že ve zbytku roku inflace dále poroste, tlačit nahoru ji každopádně bude meziroční vývoj pohonných hmot. V listopadu se tak meziroční inflace zřejmě dostane mírně nad jedno procento a pro prosinec pak očekávám meziroční inflaci na úrovni 1,5 procenta,“ komentuje hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

„Ačkoli opětovný pokles cen ropy v posledních týdnech bude zrychlování cen mírně brzdit, tlak na více plošný růst cen v tuzemské ekonomice začíná být z říjnových dat již patrný, což dokládá i meziroční zrychlení růstu cen služeb o 1,6 procenta,“ konstatuje i hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Stále ale zůstává podle ekonoma Jáče otázkou, zda se inflace v průběhu roku 2017 vyšplhá nad dvouprocentní cíl české centrální banky. „Za celý letošní rok 2016 očekávám průměrnou inflaci na úrovni 0,6 procenta, odhad pro rok 2017 držím na úrovni 1,7 procenta, nicméně výsledek za samotný říjen představuje riziko ve směru poněkud vyšší úrovně inflace v průběhu roku 2017,“ vysvětluje Jáč.

obrázek
Zdroj: ČT24

Inflace nicméně v říjnu povyskočila více, než se čekalo, a je nyní nad prognózou ČNB. To bude odrazovým můstkem pro spekulace, že by ČNB mohla opustit svůj kurzový závazek skutečně zhruba v polovině roku 2017.

„Jinými slovy, data o inflaci mohou vést k zesílení spekulativních tlaků směrem k posílení české měny. Na druhou stranu je zejména v těchto okamžicích patrné, že na uvažování finančních trhů mají obrovský vliv zejména globální zprávy a události. Pro uvažování a jednání ČNB bude velmi důležité, jak se bude vyvíjet měnová politika hlavních centrálních bank v čele s ECB a americkým FEDem,“dodává Jáč.

Právě méně očekávaná výhra DonaldaTrumpa v amerických volbách a následná volatilita na finančních trzích může vést k dále uvolněným měnovým politikám jak Fedu, tak ECB, míní analytici, což do jisté míry snižuje pravděpodobnost dřívějšího opuštění kurzového závazku ČNB již v 2. čtvrtletí 2017.

Obdobné úvahy se však objevovaly i po výsledku referenda o brexitu. Ten však trhy absorbovaly lépe, než se očekávalo, a dnes již do úvah o nastavení měnové politiky ČNB významně nevstupují. „Z toho důvodu tak považujeme za předčasné v tuto chvíli měnit předpoklad o měnové politice ČNB a nadále očekáváme exit v 2. čtvrtletí 2017, což podporují i rostoucí inflační tlaky v domácí ekonomice,“ dodává Seidler.

obrázek
Zdroj: ČT24

Stejný názor sdílí i další ekonomové. V průběhu noci na středu došlo ke znehodnocení dolaru přibližně o dvě procenta. Navíc další propad zaznamenaly komoditní trhy. Cena ropy ztratila necelá dvě procenta. Oba tyto pohyby představují protiinflační faktory a mohly by přimět centrální banku k odsunutí konce kurzového závazku. „Nicméně po počátečním šoku dochází na trhu k masivní korekci, a proto i my s hodnocením dopadu do naší prognózy ještě vyčkáme. Nadále tak očekáváme, že inflace dosáhne cíle v prvních měsících roku 2017, což povede ke zrušení kurzového závazku ve druhém čtvrtletí roku,“ vysvětluje ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

A i ekonom Radomír Jáč míní, že globální prostředí a zejména pak nastavení měnové politiky v eurozóně povede k tomu, že ČNB bude schopna ukončit svůj intervenční režim spíše až v závěrečných měsících roku 2017.

Klesaly ceny pohonných hmot, rostly naopak ceny nájemného, energií a vody

Pohonné hmoty v říjnu meziročně zlevnily o 3,2 procenta po zářijovém poklesu cen o víc než sedm procent. Zrychlil se růst cen obuvi a z poklesu k růstu přešly ceny oděvů. O téměř pět procent zdražily lihoviny a pivo, ceny tabákových výrobků se proti loňskému říjnu zvýšily o 6,2 procenta.

obrázek
Zdroj: ČT24

Meziročně v říjnu stouply také ceny nájemného, energií a vody. Více než loni lidé platili za lázeňské pobyty, rekreace a kulturu, ubytování a stravování. A vzrostly i ceny pojištění a finančních služeb. Naopak dál zlevňovaly některé potraviny a nealkoholické nápoje, nižší než loni byly v říjnu také ceny zemního plynu.

Říjnový meziměsíční růst spotřebitelských cen o 0,3 procenta následoval po zářijovém poklesu o 0,2 procenta. Vliv mělo zejména sezonní zdražení oděvů a obuvi. Proti září stouply ceny pohonných hmot, vína, výrobků pro osobní péči, stravování a některých mléčných výrobků. Další potraviny a nealkoholické nápoje naopak zlevnily.

Meziročně ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,3 procenta a ceny služeb o 1,6 procenta. Proti září se ceny zboží úhrnem zvýšily o 0,3 procenta a ceny služeb o 0,2 procenta.