Pracovní agentury zajišťují čím dál víc pracovních sil. Podnikání se jim ale zřejmě ztíží

Události ČT: Pracovních agentur přibývá. Jejich podnikání ztíží novela zákona (zdroj: ČT24)

V Česku roste počet pracovních agentur i lidí, kteří skrze ně pracují. Za čtyři roky se počet těchto firem zvýšil o několik set. Jejich činnost teď čekají změny. Novela zákona o zaměstnanosti zavádí například půlmilionovou kauci. Zákon mají na stole poslanci, platit by mohl už od ledna příštího roku.

Firmy si najímají pracovníky od agentur stále častěji. Zatímco v roce 2011 to bylo přes 170 tisíc lidí, loni ještě o 100 tisíc víc. Roste i počet pracovních agentur, v letošním roce jejich počet narostl ke konci září už na více než devatenáct set. Před čtyřmi roky jich bylo o stovky méně.

Počty lidí zaměstnávaných přes agentury
Zdroj: ČT24

Ministerstvo práce teď chce pravidla zpřísnit a trh zbavit nelegálních praktik. Novela zákona o zaměstnanosti zavádí například půlmilionovou kauci. Resort věří, že tak zamezí obcházení plateb za sociální a zdravotní pojištění.

Omezit chce také případy, kdy má zaměstnanec víc malých úvazků u více agentur, přestože pracuje stále pro jednoho zaměstnavatele.

„Nevzniká jim nárok na důchod. V případě, kdy ztratí zaměstnání, tak jim nevzniká ani nárok na podporu v nezaměstnanosti,“ upozornil náměstek pro zaměstnanost a nepojistné sociální dávky Jiří Vaňásek.

Změny v agenturním zaměstnávání
Zdroj: ČT24

Zástupci zaměstnavatelů o dopadech novely přesvědčeni nejsou. Mají obavu, že pro menší agentury může být nově zavedená kauce příliš vysoká. „Pseudoagentury, to jsou subjekty, které vůbec nemají povolení ke zprostředkování práce, čili jich se novela v podstatě netýká,“ míní vedoucí oddělení legislativy Hospodářské komory Markéta Schormová.

Pracovní agentury se ale mohou k novele stavět pozitivně. „Dojde k vyčištění trhu,“ prohlásil ředitel Adecco Ondřej Wysoglad. „Samozřejmě musíme vyčlenit finanční prostředky, které použijeme na kauci,“ doplnil.

Pracovníky na krátkodobou výpomoc využívají nejčastěji logistické a výrobní firmy. Pomáhají jim vykrýt náročnou sezonu, která může být měsíční, ale také půlroční.