Některé firmy už se připravují na chvíli, kdy ČNB přestane oslabovat korunu

Firmy se zatím na ukončení intervencí nepřipravují (zdroj: ČT24)

České firmy si na to, že je koruna vůči euru stabilně slabší, zvykly. Podle České národní banky klesl počet podniků, které se chrání před kurzovými výkyvy, na historické minimum. V listopadu to budou tři roky od začátku intervencí a centrální bankéři je plánují ukončit příští rok.

S prodejem a přípravou rychlého občerstvení začali v Bageterii Boulevard už před 13 lety. Teď mají několik desítek provozoven a chystají se na německý trh. „My jsme vytrénovali Čechy, co umí německy. A v té poslední fázi, což bude asi 10 dní před otevřením, budeme nabírat pouze Němce,“ konstatuje provozní ředitel Bageterie Boulevard Jiří Štěpánek, jehož firma denně připraví stovky baget.

Eura, která z prodeje v Německu utrží, plánují v zahraničí rovnou také utratit za nákup surovin. Odchodu Česka z režimu intervencí se proto neobávají. Jinak by ale kvůli levnějšímu euru mohli přijít o část tržeb.

Ne všechny firmy, které dodávají zboží a služby za hranice Česka, se ale na případné posílení koruny připravují. Jak ukazuje poslední průzkum centrální banky, podíl exportérů, kteří si fixují kurzy, poklesl na historicky nejnižší úroveň. Zatím banka počítá s tím, že intervence ukončí nejdřív ve druhém čtvrtletí příštího roku. „Dnes bych řekl, že to riziko oddalování se zdá býti minimální,“ uvedl ve čtvrtek po zasedání rady banky guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Riziko existuje, protože s ničím takovým, jako je ukončení intervenčního závazku, v podstatě nemáme historickou zkušenost. Jediné ukončení nastalo ve Švýcarsku, kde k tomu došlo šokovým způsobem.
Lukáš Kovanda
hlavní ekonom Roklen

Některé firmy by už ale konec intervencí uvítaly. Například firma Vemzu, která prodává přes internet oblečení, kosmetiku nebo třeba doplňky do domácností. Většinu zboží nakupují v zahraničí za eura. „Konec intervencí nám přinese možnost zlevnit zboží pro naše zákazníky a tím navýšit naše tržby,“ konstatuje finanční ředitel firmy Vemzu.

Komentátor LN Macháček: Intervence skončí podle toho, jak se bude vyvíjet inflace (zdroj: ČT24)

Do letošního léta přitom banka kvůli oslabování koruny nakoupila téměř 21 miliard eur. „Intervence skončí podle toho, jak se bude vyvíjet inflace. Ale česká centrální banka se řídí politikou inflačního cílení. A pokud se tedy inflace bude blížit hranci dvou procent, pak vznikne prostor ke zrušení této politiky,“ říká komentátor Lidových novin Jan Macháček.