Kartel OPEC sice ohlásil dohodu na omezení těžby ropy, v září ji ale dostal na nový rekord

Členské země Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) podle agentury Reuters zvýšily v září svou celkovou těžbu na nový rekord. Agentura odhadla zářijovou produkci na 33,60 milionu barelů denně proti srpnové dosud rekordní úrovni 33,53 milionu. Odhad se zakládá na údajích z přepravy a informacích zdrojů z ropného odvětví. Kartel se přitom koncem září dohodl na omezení těžby, a to pod 33 milionů barelů za den.

O růst těžby ropy zemí OPEC se zasloužil jednak Irák, který zvýšil vývoz severní cestou, ale také Libye, která znovu otevřela některé ropné terminály. Saúdská Arábie, která je největším producentem v rámci kartelu, naopak těžbu ze srpnového maxima nepatrně snížila.

OPEC se přitom ve středu nečekaně dohodl na snížení těžby této suroviny na 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně. Půjde o první snížení těžby za osm let. Podrobnosti, včetně kvót pro jednotlivé členy, chce kartel dojednat na svém listopadovém zasedání.

V závislosti na oznámení dohody ceny ropy na trzích vzrostly, za týden si polepšily skoro o osm procent. Zůstaly ale pod hranicí 50 dolarů za barel a zářijový nárůst produkce může posílit skepsi ohledně schopnosti organizace rozdělit celkový limit mezi členy.

Světové ceny ropy začátkem letošního roku vinou silného převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. Ještě v první polovině roku 2014 výrazně přesahovaly 100 dolarů za barel. Pak ale OPEC pod vedením Rijádu zahájil politiku zvyšování produkce a záměrného tlaku na pokles cen v naději, že tím vytlačí z trhu nové producenty s vyššími náklady, zejména těžaře ropy z amerických břidlicových zdrojů.