Obliba přespání v soukromí roste: výhrady však mají sousedé i úřady

Sdílené bydlení v Praze dělá problémy (zdroj: ČT24)

Obliba ubytování v Praze přes internetový portál Airbnb strmě stoupá. Přespání v soukromí nabízí přes osm tisíc lidí denně, což je zhruba čtvrtina kapacity metropole. Přináší to ale i problémy. Městské části si stěžují, že pronajímatelé neplatí městu poplatky. Finanční úřad také prověřuje, jestli majitelé nemovitostí platí řádně daně a hádky vznikají i se sousedy.

V centru Prahy se nachází velké množství bytů, které jsou pronajímány společnosti Airbnb. Výhled na Žižkovskou věž je pro mnohé turisty velkým lákadlem. Ovšem sousedi v domě z toho takovou radost nemají. „Ve dne to nevadí, ale v noci, když je tam řev, třískání flašek a hluk, tak to je velmi slyšet,“ stěžuje si jeden z lidí, kteří bydlí hned vedle takto pronajímaného bytu, Jan Koníř.

Pohyb neznámých lidí po domě, hluk, špína a nepořádek vadí i dalším sousedům. Co s tím, řešili na setkání vlastníků bytů. Majiteli poslali dva dopisy. Odpovědi se ale nedočkali. Stěžovali si i na úřadu Prahy 3. „Přestupek je evidovaný na neznámého pachatele a v současné době je stále ve fázi prověřování,“ vysvětlil Martin Sušický, vedoucí správního odboru Prahy 3. 

Sousedské spory jsou jedním z několika problémů, které státní správa v souvislosti s pronájmy přes Airbnb řeší. Tím největším je, že americká společnost podle zjištění České televize nesdílí informace o svých uživatelích s českými úřady, a tudíž je kontrola výběru daní složitější. Airbnb na dotazy zaslané naší redakcí nereagovala.

Stížnosti dochází na živnostenský úřad zejména ze strany sdružení vlastníků jednotek, což potvrdil i Oldřich Lomecký, starosta Prahy 1. „Jsou to stížnosti na nedovolené podnikání, protože poskytování těchto služeb je sdíleným podnikáním a musí být řádné prováděno podle stávajících zákonů,“ uvedl.

Živnostenský úřad na Praze 1 odhalil letos bezmála 30 případů nájemců, kteří neplatili za hosty poplatky městské části. Padly za to první pokuty. „Poznatky a podněty z této oblasti ubytovacích služeb shromažďujeme a analyzujeme. Hovořit v tuto chvíli o konkrétních výsledcích je ještě předčasné,“  řekla mluvčí finanční správy Petra Petlachová s tím, že finanční úřad teprve kontroly chystá.

  • Airbnb zprostředkovává pronájem ubytování v soukromí – v tuzemsku službu nabízí asi deset tisíc majitelů nemovitostí. Jen za uplynulý rok ji u nich vyhledalo víc než tři sta padesát tisíc lidí. Mimochodem – Praha je u zahraničních klientů jednou z nejpopulárnějších destinací na světě.
  • Společnost Blablacar, která převzala platformu Jízdomat, působí v Česku od letošního ledna. Za první čtvrtletí přepravila 150 tisíc lidí.
  • Společnost Uber funguje ve více než 480 městech 75 zemí světa, v Praze poslední dva roky. Bezplatnou aplikaci si v tuzemsku stáhlo už přes 80 tisíc lidí, využila ji téměř polovina. Pro Uber jezdí v Praze přes tisíc řidičů, přepravují hlavně Čechy.

Mezi sdílené služby mezi lidmi a turisty patří také napříkald služba Uber, která je velmi neoblíbená především u taxikářů. Jde o službu, kdy člověk nabízí své auto na spolujízdu. Nemusí k tomu ale, na rozdíl od taxikářů, plnit žádné zkoušky nebo mít licenci na provozování taxislužby.