Marksová chce stejnou minimální mzdu pro zdravé i postižené

Zdravotně postižení zřejmě budou mít od příštího roku stejnou minimální mzdu jako zdraví Češi. Ministerstvo práce našlo v rozpočtu peníze na zvýšení příspěvků na platy těchto lidí. Právě tím podmiňovali souhlas s návrhem zaměstnavatelé.

Minimální mzdu v Česku dostává kolem třinácti tisíc handicapovaných. V současnosti činí v plné výši 9 300 korun. Je tak o celých 600 korun nižší než u zdravých lidí. Od příštího roku by se ale mohly obě částky vyrovnat. „Budu navrhovat, aby se minimální mzda pro zdravé lidi zvýšila na 11 tisíc, a to samé bude i u handicapovaných,“ prohlásila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Ministerstvo by pak zvedlo o sedm set měsíčně příspěvky, které dostávají zaměstnavatelé na práci těchto lidí. „Myslím si, že to je dostatečná kompenzace,“ okomentoval návrh předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. „Je potřeba, aby to bylo zaručeno od prvního ledna, pakliže bude v platnosti zvýšení minimální mzdy,“ reagoval prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner.

Minimální mzda pro zdravé a postižené bude stejná (zdroj: ČT24)

Koaliční hnutí ANO se k návrhu na vyrovnání obou mezd staví zatím rezervovaně. „Tam je trošku riziko, že potom tito lidé nebudou předmětem zájmu zaměstnavatelů,“ míní šéf hnutí Andrej Babiš.

Podle části opozice je tento krok naopak správný. „Handicapovaní by měli mít stejná pravidla, pokud pracují jako normální zdraví lidé,“ je přesvědčen předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Obecně by ale pravicová opozice minimální mzdu zrušila. S návrhem ministerstva práce v současné podobě nesouhlasí ani zaměstnavatelé a odbory. Svůj plán chce resort předložit vládě na začátku října.