Většina českých firem bude přidávat, chtějí si udržet zaměstnance

Události: Firmy se chystají zvyšovat mzdy (zdroj: ČT24)

Řada větších firem v Česku letos zvýšila nebo ještě hodlá zvýšit zaměstnancům mzdy. V průzkumu HR Monitor společnosti Trexima to uvedlo sedm společností z deseti. Dotazovány byly podniky s více než stovkou zaměstnanců. Před třemi lety bylo číslo poloviční. Nejčastěji firmy počítají s růstem mezd o jedno až čtyři procenta. Zhruba třetina společností je štědřejší.

Jednou z firem, které podle průzkumu hodlají zaměstnancům přidávat, je český Amazon. V hale firmy v Dobrovízi u Prahy pracují skoro dva tisíce lidí. Většina z nich dostane od září přibližně o 13 procent vyšší plat.

„Přilepším si 15 korun na hodinu, momentálně je to 125 korun na hodinu. Za měsíc to myslím dělá celkem slušné peníze,“ říká Petra Hošková, která pracuje v distribučním centru Amazonu. Jeho zaměstnankyní je už 10 měsíců, do práce dojíždí až z Mostu. 

Firma nyní shání další čtyři tisíce brigádníků. Před Vánocemi totiž čeká dvakrát víc zásilek než obvykle.

Pracoviště farmaceutické firmy Zentiva
Zdroj: ČT24

Jak obstát na trhu práce

Peníze přidávají zaměstancům i ve farmaceutické firmě Zentiva. Na výrobě léků tam pracuje 1500 lidí. „Každoroční nárůst mezd je nad úrovní inflace. Musíme myslet na to, abychom byli konkurenceschopní,“ potvrzuje výrobní ředitel Jaroslav Chylík.

Na trhu práce je o pracovníky s chemicko-technologickým vzděláním velký zájem. Je jich totiž nedostatek - stejně jako třeba opravářů, řemeslníků, montérů nebo techniků.

Amazon2
Zdroj: ČT24

Přidávat hodlá letos asi 70 procent firem. Mzdy i platy by se díky růstu ekonomiky měly zvyšovat také v roce 2017. Alespoň podle prognózy centrální banky.

„V příštím roce si myslíme, že se růst spíše zrychlí, někam k pěti procentům,“ odhadl počátkem srpna guvernér České národní banky Jiří Rusnok.