Ozvěna zdražující ropy. Ceny pohonných hmot se vrátily k růstu

V uplynulém týdnu pohonné hmoty v Česku zdražily. Ceny se tak zvedly po více než měsíci zlevňování. Obrat ve vývoji se očekával s ohledem na ceny ropy, které ve světě začaly růst v průběhu srpna.

Nejprodávanější benzin Natural 95 se vrátil nad hranici 29 korun za litr, průměrně se prodává za 29,06 koruny. Cena nafty od minulé středy vzrostla o 14 haléřů na průměrných 27,60 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

V nejbližším týdnu očekáváme u tuzemských čerpacích stanic růst cen pohonných hmot o několik desítek haléřů. Do konce srpna by benzin i nafty mohly zdražit až o 50 haléřů.
Boris Tomčiak
analytik společnosti Finlord

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají nadále v Praze. Litr Naturalu natankují řidiči v hlavním městě v průměru za 29,56 koruny, za naftu pak zaplatí průměrných 28,54 koruny za litr. Nad osmadvacetikorunovou hranici se cena nafty dostala ještě na Vysočině a v krajích Jihomoravském a Plzeňském.

Nejlevnější benzin mají naopak čerpací stanice v Moravskoslezském kraji, a to průměrně za 28,55 koruny za litr. Nafta vyjde nejlevněji v Královéhradeckém kraji, kde je její průměrná cena aktuálně 27,06 koruny za litr.

Prudký srpnový vzestup cen ropy

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak minulý týden předpovídal zdražování. Prudce totiž zdražila ropa. Zatímco na začátku srpna stála 42 dolarů za barel, od poloviny srpna osciluje okolo hranice padesáti dolarů za barel.

„Cenu ropy tlačí vzhůru spekulace o tom, že na zasedání kartelu OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) příští měsíc se domluví zmražení růstu těžby této suroviny. Saúdská Arábie i Rusko naznačily, že jsou připravené diskutovat,“ uvedl Tomčiak.

Ve středu však vývoj cen ropy poznamenala zpráva o překvapivém růstu zásob suroviny ve Spojených státech, která obnovila obavy investorů ohledně nadměrných dodávek na trh. Severomořská ropa Brent se tak dostala pod 49 dolarů za barel.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy v USA minulý týden stouply o 2,5 milionu barelů. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s poklesem o 455 tisíc barelů. Zásoby benzinu se zvýšily o 36 tisíc barelů, ačkoli analytici čekali propad o 1,2 milionu barelů.