Obce i ministerstva stále častěji nakupují elektřinu a plyn na burze. Šetří tak miliony

Rekordní obchody na kladenské burze (zdroj: ČT24)

Rekord v obchodování hlásí energetická burza v Kladně. Letos už uzavřela přes 3600 kontraktů na dodávku asi 3,5 milionu megawatt hodin elektrické energie za dvě miliardy korun. Jde tak o třicetiprocentní nárůst objemu obchodované energie oproti stejnému období v loňském roce. Úspory na burze stále častěji vyhledávají také ministerstva nebo obce.

V roce 2015 se do obchodů s energiemi zapojilo přes 5 tisíc účastníků, mezi nimi byl nejpočetněji zastoupen soukromý sektor. Podle mluvčího burzy Martina Soukupa ale elektřinu a plyn nakupují také desítky veřejných institucí jako ministerstva, kraje, obce a nebo městské společnosti. „Plzeňský, Středočeský, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj nákupem energií u nás ušetřili dohromady přes 100 milionů korun,“ uvádí mluvčí.

Jen letos za květen až červenec zveřejnila úspěšné nákupy energií trojice ministerstev. Resort dopravy tak ušetřil přes 30 milionů korun, ministerstvo obrany ještě o dalších 20 milionů více. Ušetřenými 8 miliony se v červnu pochlubil také resort kultury.

Podle velmi střízlivých odhadů jde očekávat, že letos a hlavně v příštím roce znovu vzroste počet kontraktů. Budoucí meziroční růst odhadujeme kolem 10 procent. Takto dobrých čísel asi znovu jen tak nedosáhneme.
Martin Soukup
mluvčí Českomoravské komoditní burzy Kladno

Uspořené miliony jdou na rozvoj obcí

Město Vsetín a vesnice na Hornolidečsku nakupují energie na burze už čtyři roky. Výsledkem tohoto postupu je úspora 2,2 milionu korun. Podle místostarosty Tomáše Pifky byl pokles cen v burzovním nákupu letos rekordní. „Cena silové elektřiny nám meziročně klesla o více než pětinu na 720 Kč/MWh. Zemní plyn zlevnil dokonce o 29 procent a cena se dostala pod 440 Kč/MWh,“ řekl Pifka.

Uspořené peníze obce investují do tamního rozvoje.„Naše obec je použila na prodloužení rozvodů veřejného osvětlení a na výstavbu nových stavebních obvodů pro rodinné domy,“ řekl Josef Daněk, starosta obce Valašská Polanka.

Ušetřily také Semily, podle tajemníka města Miloše Sladkého to bylo přes 800 tisíc korun. O to větší pak mohou být investice do oprav chodníků, rekonstrukce sídlišť nebo revitalizace místního koupaliště.

Nově kupuje energie na burze i Český zemědělský svaz. „Na rok 2017 se nám podařilo uspořit téměř 5 milionů korun. Jsme spokojeni, elektřinu teď máme vůbec za nejnižší cenu, co jsme kdy měli. Zastupujeme 35 podniků a ty si za to nakoupí nové traktory a další zemědělské stroje,“ pochvaluje si letošní rok Jaroslav Šubrt ze Zemědělského svazu ČR.

  • Rok Objem (mld. Kč) Počet kontraktů Objem v mil. MWh
  •  2015:         4,390                    6 814                  6,301
  • 2014:         4,986                     7 732                  6,117
  • 2013 :        3,773                     5 668                 4,623
  • 2012 :         3,288                   4 957                  3,767
  • 2011:        2,261                     3 456                  2,465
  • Zdroj: Českomoravská komoditní burza Kladno