Janeček: V začátcích EET budou pokuty mířeny hlavně na velké excesy

90' ČT24 na téma EET (zdroj: ČT24)

Už od prosince budou mít někteří podnikatelé povinnost zapojit se do elektronické evidence tržeb. Úvodní kontroly ale podle šéfa Generálního finančního ředitelství Martina Janečka nebudou prováděny ve snaze někoho nachytat, jestli vystavil účtenku. Pokuty budou podle něj mířit na velké excesy a na ty, kteří se s kontrolory nebudou vůbec bavit.

Martin Janeček v pořadu 90' ČT24 uvedl, že pokuty budou v začátcích mířeny „na velké excesy a na někoho, kdo se zákonu bude chtít de facto vysmívat“. „Pokud nebude úmyslné obcházení, a to je na nějaké dokazování, na podání vysvětlení, tak v těchto případech není důvod pokutovat, ale upozornit na vadu, zjednat nápravu a život jde dál,“ doplnil.

Podnikatelská veřejnost si podle něj bude na systém EET zvykat, stejně tak i finanční správa se s ním bude učit pracovat. „Budeme se snažit zmapovat provozovny, které mají posílání dat za povinnost, a současně budeme komunikovat s podnikateli, jestli se systémem nemají problémy, jestli to funguje, jestli potřebují nějaké informace,“ přiblížil.

Kritiku ohledně nedostatku informací v současné době odmítá. Ministerstvo financí podle něj pro to dělá hodně a žádnému projektu v minulosti nebylo věnováno tolik prostoru. „I v masových médiích má od příštího týdne začít informovanost podnikatelské veřejnosti. Toho, koho se to týká, kde získá přihlašovací údaje a tak dále,“ dodal Janeček.

Náklady spojené s pořízením vybavení na EET

Blížící se termín zavedení elektronické evidence tržeb Čechy podle průzkumu agentury TNS Aisa zatím netrápí. Čtyři pětiny stravovacích a ubytovacích podniků ještě nemají pokladní systém. Z šesti set dotázaných podniků z celé republiky jenom sedm procent potvrdilo, že jsou jejich pokladny na zavedení EET připraveny. Většina zbylých podniků se chystá pořídit systém na poslední chvíli.

Průzkum EET
Zdroj: ČT24

Podle členky představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Pavly Břečkové patří mezi nejčastější problémy, které podnikatelé v souvislosti s EET vnímají, administrativní náročnost a také nákladovost systému.

Například projektový manažer firmy EET1 Aleš Veselý nicméně uvedl, že jsou připraveni se dostat s cenou vybavení pro podnikatele na EET pod avizovanou hranici pěti tisíc korun. „S řešením, kdy jsme schopní nahrát náš software do mobilního zařízení nebo hardwarového zařízení živnostníka, aby mu nevznikaly další vícenáklady s pořízením tabletu, tiskárny a dalších věcí,“ zmínil.

I Janeček potvrzuje, že podle něj není důvod, aby kvůli nákladům na zavedení systému někdo končil své podnikání, zvlášť když ještě bude k dispozici institut jednorázové slevy na dani pět tisíc korun.

Podle Břečkové ale rizika jsou. „Jsou oblasti a obory, které jsou výdělečně podprůměrné, a tam si myslím, že může hrozit likvidace malých podnikatelů. Jedná se o babičky košíkářky, které vyjedou na trh osmkrát za rok, musí to mít na živnostenský list a v tuto chvíli spadají do evidence tržeb,“ řekla Břečková. Snaží se tak o výjimku pro podnikatele nebo malé živnostníky s ročním obratem do půl milionu korun.

Harmonogram EET
Zdroj: ČT24

První podnikatelé se do systému EET zapojí už za tři a půl měsíce. Od prvního prosince tak budou tržby on-line přiznávat majitelé restaurací a ubytovacích zařízení. Týkat se to bude zhruba 100 tisíc podnikatelů. Za další tři měsíce se pak evidence dotkne i sektoru velkoobchodu a maloobchodu. Zapojí se tak dalších 200 tisíc podnikatelů. O další rok později do systému naskočí například 150 tisíc zemědělců, podnikatelů v dopravě nebo výrobě. Červen 2018 pak bude znamenat povinnost elektronické evidence tržeb i pro řemeslníky, kadeřnice nebo třeba maséry. V poslední fázi se zapojí dalších 50 tisíc živnostníků.