Práce na rozpočtu finišují. Mládek i Ťok vyjednali pro své resorty peníze navíc

Ministerstvo průmyslu a obchodu dostane příští rok zhruba miliardu korun navíc, celkově tak může počítat s částkou 30,72 miliardy korun. Víc peněz dostane také ministerstvo dopravy - příští rok dvě miliardy korun navíc. Ministerstvo práce a sociálních věcí dostane navíc 400 milionů korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) po aktuálním jednání řekl, že nevidí žádné zásadní rozpory mezi požadavky jednotlivých resortů a možnostmi státního rozpočtu. Ve středu s ním ale chce mluvit ještě ministryně pro místní rozvoj.

Většina rozpočtu ministerstva průmyslu a obchodu jde podle Jana Mládka na dotace na obnovitelné zdroje. Kromě toho jsou pak prioritami peníze na nevyužívaná území, takzvané brownfieldy, a Českou obchodní inspekci (ČOI).

Na nízký rozpočet ČOI si ministerstvo stěžovalo už při přípravě rozpočtu na letošní rok a žádalo navýšení peněz.

Mládek Babiše požádal o notářsky ověřenou kopii rozpočtu jeho kapitoly. „Tu mi nedal, ale slíbil, že to, co dohodli naši náměstci, že je v pořádku,“ uvedl. Na dotaz novinářům potvrdil, že resort obdrží o více než miliardu korun navíc oproti původnímu návrhu. Celkově tak podle Mládka bude úřad hospodařit s částkou 30,72 miliardy korun, z čehož 25,13 miliardy korun bude určeno na dotace na obnovitelné zdroje.

Doprava se může těšit na pět miliard

Ministerstvo dopravy dostane na dopravní stavby miliardy korun navíc.  Peníze půjdou především na deset prioritních staveb, které mají výjimku kvůli starému posudku EIA. Podle Babiše se tak podařilo uspokojit všechny požadavky, se kterými ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) na jednání o rozpočtu přišel.

Babiš řekl, že ministerstvo dopravy je připraveno začít budovat dálnice v délce asi 141 kilometrů. Letos obdrží doprava podle Babiše tři miliardy korun, které finance dají především z úspor za obsluhu státního dluhu. Další dvě miliardy korun dostane ministerstvo dopravy na příští rok. „Tím jsme vyhověli všem požadavkům ministerstva dopravy a příští rok i letos by měly být všechny stavby, které jsou připravené, finančně zabezpečené,“ řekl Babiš.

Příznivý vývoj ekonomiky by měl být využit k tomu, aby se vláda začala trochu odpovědněji zabývat výdajovou stránkou rozpočtu z pohledu toho, jak zajistit dlouhodobý růst konkurenceschopnosti naší ekonomiky. Proto vítám třeba zvýšení výdajů na vzdělání a že jsou prý připravené infrastrukturní stavby na příští rok zajištěny.
Vladimír Dlouhý
prezident Hospodářské komory ČR

„Děláme vše pro to, aby aspoň jedna z těch prioritních staveb, která má prominutou EIA, byla zahájena ještě letos. Bude to D49,“ doplnil ministr Ťok. Podle něj budou peníze nejen na deset prioritních staveb, ale i na některé obchvaty silnic I. třídy, například u středočeských Olbramovic.

Resort sociálních věcí získá navíc stamiliony místo šesti miliard

S resortem financí také jednali náměstci ministerstva práce a sociálních věcí. Resort dostane příští rok zhruba 300 až 400 milionů korun navíc na provozní a investiční výdaje, řekl náměstek Robert Baxa. Před jednáním sice Baxa mluvil o požadavcích ve výši 6,5 miliardy korun, výsledek i tak považuje za úspěch. 

Kromě částky, která je podle Baxy někde mezi 300 a 400 miliony korun a která by se měla opakovat i v dalších letech, dostalo ministerstvo svolení použít peníze z vlastních úspor. K dohodě zatím zástupci ministerstev nedospěli v oblasti dotací na sociální služby. „To bude předmětem politických jednání,“ poznamenal Baxa. Náměstek předpokládá, že ministryně Marksová bude o rozpočtu s Babišem jednat buď na samostatném jednání, nebo na vládě.

Z požadované částky 6,5 miliardy korun mělo 2,7 miliardy korun být na aktivní politiku zaměstnanosti, asi 1,4 miliardy korun na neinvestiční dotace a zhruba po miliardě korun na provoz a investice zejména v oblasti informačních technologií. 

Schodek má dosáhnout 60 miliard korun

Resorty si podle ministra financí Andreje Babiše vyjednaly pro příští rok navýšení rozpočtů celkem o téměř 11 miliard korun a ministerstvo financí navrhuje schodek státního rozpočtu 60 miliard korun. Babiš chce nyní návrh rozpočtu dokončit a plánuje předložit materiál na jednání vlády 24. srpna.

Neeviduji žádné zásadní kontroverze.
Andrej Babiš
premiér

I když ministr financí považuje jednání za uzavřená, přesto s ním chce ještě ve středu o rozpočtu mluvit ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Kromě peněz na rok 2017 také ministerstvo financí řeší i požadavky resortů na letošní rok, které podle Babiše činí 12 miliard korun nad schválený rozpočet. Finance podle svého šéfa nakonec asi deset miliard korun ušetří na obsluze státního dluhu a tyto peníze rozdělí.