Uber podal u Evropské komise stížnost na Maďarsko

Uber a jeho problémy (zdroj: ČT24)

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber si u Evropské komise stěžuje na Maďarsko. Důvodem je nové zákonné opatření, které firmě podle jejího názoru v podstatě brání na tamním trhu působit. Informovala o tom agentura AP.

Manažer Uberu pro střední Evropu Rob Khazzam řekl, že cílem je vrátit se do Budapešti, kde firma začala své služby nabízet koncem roku 2014. V maďarské metropoli měl Uber asi 160 tisíc uživatelů a 1200 řidičů. „Chceme obnovit službu, kterou tolik lidí vítalo,“ řekl Khazzam.

Podle novely zákona, kterou v červnu schválil maďarský parlament, mohou tamní úřady uložit Uberu a jemu podobným službám pokutu, ale i zablokovat jejich weby a aplikace až na jeden rok, případně potrestat jejich řidiče. Zákon byl změněn po bouřlivých protestech taxikářů, kteří v lednu podnikli několikadenní blokádu dopravy v centru Budapešti.

Opatření začalo platit 24. července. Ten den v poledne Uber svou činnost v zemi pozastavil na neurčito. Vláda v Budapešti tvrdí, že společnost získala konkurenční výhodu, když ignorovala pravidla, která se vztahují na taxislužbu. Popírá ale, že novým opatřením je Uber v Maďarsku zakázán. Opustit Maďarsko se podle ní rozhodl Uber sám. Mluvčí vlády Zoltán Kovács podle AP řekl, že kabinet je připraven podstoupit „prověrku“.

Uber působí ve více než 500 městech celého světa včetně Prahy. Aplikace Uber umožňuje zákazníkům, kteří si ji stáhnou do mobilního telefonu, spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na zadané místo. Aplikace slouží i jako taxametr a platební nástroj. 

Vydáno pod