Británie vyšetřuje možnou korupci při prodeji letadel Airbus

Britský antikorupční úřad SFO začal vyšetřovat podezření z korupce v souvislosti s prodejem letadel firmy Airbus. Oznámila to společnost Airbus Group. Podezření se podle agentury Reuters týká prověřování činnosti zahraničních zprostředkovatelů firmy, kvůli němuž již na jaře Británie zmrazila žádosti Airbusu o exportní úvěry.

„Airbus Group byla informována, že SFO zahájil kriminální vyšetřování obvinění z podvodu, úplatkářství a korupce v oblasti civilního letectví skupiny Airbus. Vyšetřování se týká třetích stran,“ oznámila firma v prohlášení. Dodala, že společnost Airbus Group s úřadem SFO spolupracuje.

Již před čtyřmi měsíci sama firma Airbus informovala britský úřad pro financování exportu UKEF, že v žádostech o exportní podporu odhalila nesrovnalosti týkající se využívání zahraničních zprostředkovatelů u některých kontraktů na letouny Airbus.

V reakci nato UKEF žádosti o exportní podporu zmrazil. Žádosti o exportní podporu pozastavily i Francie a Německo, s nimiž Británie exportní podporu Airbusu obvykle společně poskytuje. V těchto třech zemích se vyrábí většina součástek pro letadla firmy Airbus.

Vydáno pod