Unipetrol v pololetí dosáhl zisku, meziročně byl ale o 38 procent nižší

Čistý zisk petrochemického holdingu Unipetrol za celé první pololetí klesl meziročně o 38 procent zhruba na tři miliardy korun. Tržby klesly o 32 procent na 38,2 miliardy korun. Důvodem byly ceny ropy, dál se ale projevuje dopad nehody na etylénové jednotce z poloviny loňského srpna, který způsobil meziročně nižší prodeje petrochemických produktů.

Samotné druhé čtvrtletí ale naznačuje, že pololetní zisk Unipetrolu negativně ovlivňuje hlavně první čtvrtletí. Zatímco v něm Unipetrol hlásil ztrátu, za duben až červen čistý zisk meziročně vzrostl o čtyři procenta na 3,1 miliardy korun. Tržby nicméně ještě klesly o 37 procent na 20,6 miliardy korun.

  • 1. čtvrtletí 2016 - ztráta zhruba 25 milionů korun
    2. čtvrtletí 2016 - zisk zhruba 3,1 miliardy korun
  • Pololetní výsledek: zisk zhruba tři miliardy korun (meziročně propad o 38 procent)

Pozitivně se totiž do vytvořeného zisku promítla platba pojistného v souvislosti s mimořádnou událostí na etylénové jednotce ve výši 3,9 miliardy korun. Vedle toho ale Unipetrol zaznamenal i vyšší prodeje rafinérských produktů a také meziročně vyšší prodeje maloobchodního segmentu.

Nehoda i odstávky

Nejenom srpnová nehoda na etylénové jednotce měla dopad na výsledky, ovlivnila je i pravidelná odstávka chemického areálu u Litvínova v březnu a dubnu a neplánovaná odstávka rafinérie v Kralupech od poloviny května.

„I přes mimořádnou událost v Kralupech jsme kombinací výroby v Litvínově a externími dodávkami schopni zásobovat naše zákazníky, a trh tak není odstávkou rafinérie ovlivněn,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Andrzej Modrzejewski.

Podle Modrzejewského firma nyní dokončuje opravné práce na etylénové jednotce a v následujících týdnech začne s postupným najížděním výroby. „V průběhu srpna předpokládáme zprovoznění osmi z deseti pecí, což by se mělo pozitivně promítnout do výsledků za třetí čtvrtletí,“ dodal.

Firma očekává, že odhadovaný ušlý obchodní zisk za druhé čtvrtletí v důsledku havárie etylenové jednotky by měl přinést nárok na 1,3 miliardy korun od pojišťovny. Tato částka není ve finančních výsledcích zahrnuta.

Výsledky na konci roku by podle očekávání Unipetrolu měly být podobné jako v loňském roce, kdy vytvořil rekordní zisk 7,04 miliardy korun.

„Je velmi obtížné zmiňovat konkrétní čísla, ale věřím, že druhá polovina roku bude dostatečně dobrá. Hlavně ve 4. čtvrtletí, když už budeme moci plně využít etylenovou jednotku i rafinerii v Kralupech. Třetí čtvrtletí bude ovlivněno určitými provozními omezeními,“ uvedl finanční ředitel firmy Miroslaw Kastelik.

Věřím, že druhá polovina roku bude dostatečně dobrá.
Miroslaw Kastelik
finanční ředitel firmy Unipetrol

Zlepšení očekává také analytik poradenské sítě BDO Lukáš Hendrych. „I přesto, že makroekonomická situace není tak příznivá jako loni, lze očekávat plynulý návrat k dobrým provozním výsledkům,“ uvedl.

Kompenzace za nehodu pomohly i mateřské společnosti PKN Orlen

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Polská skupina ve druhém čtvrtletí překonala odhady, když jí vzrostl čistý zisk o osmnáct procent na 1,61 miliardy zlotých (téměř deset miliard korun).

K nečekaně lepšímu výsledku jí pomohly právě kompenzace za nehodu v Litvínově. „Navzdory nepříznivým makroekonomickým podmínkám a odstávkám kvůli údržbě jsme ve druhém čtvrtletí opět dosáhli dobrých výsledků… Jsme také spokojeni, že jsme obdrželi více než 600 milionů zlotých coby součást kompenzací za škodu způsobenou nehodou v Litvínově,“ uvedl v prohlášení na webu skupiny její generální ředitel Wojciech Jasiński.

„Celkově očekáváme plnění ve výši zhruba dvě miliardy zlotých,“ uvedl finanční ředitel Slawomir Jedrzejczyk. Další náhradu škod by mohl obdržet ve zbytku letošního roku nebo v roce příštím. 

Vydáno pod