EU opět podpoří producenty mléka. Čeští dostanou přes čtvrt miliardy korun

Analytik Havel: Výzva doby je, jak dotace zaměřit, aby pomáhaly a co nejméně deformovaly trh (zdroj: ČT24)

Evropská komise oznámila novou pomoc v úhrnné výši půl miliardy eur (asi 13,5 miliardy korun) pro evropské zemědělce. Podpora míří především k producentům mléka, kteří se už delší dobu potýkají s potížemi způsobenými nadprodukcí a velmi nízkými výkupními cenami. Jeden půlmiliardový balík už Unie představila loni v září.

Z dalšího půlmiliardového balíku bude 150 milionů eur (přes čtyři miliardy korun) určeno pro celoevropské schéma podpory snižování výroby. Zbylých 350 milionů eur (necelých 9,5 miliardy korun), které mohou členské země dorovnat stejnou částkou z vlastních zdrojů, půjde přímo na pomoc zemědělcům v členských zemích.

Vždycky lepší něco než nic, ale je potřeba částku jak pro EU, tak pro Česko vnímat spíš jako gesto EU, že jí producenti mléka nejsou lhostejní.
Petr Havel
agrární analytik

Státy si přitom budou moci do značné míry určit konkrétní podobu programu. Zvolit si mohou podporu malých farem či kooperační projekty. Možností jsou i další kroky ke snižování produkce. „Myslím, že je to statečný kousek, protože je to takové kousnutí do kyselého jablka. Skutečností je, že v Evropě je nadprodukce mléka velmi vysoká a je zřejmé, že část producentů mléka bude muset v rámci celé Evropy trh opustit,“ podotknul agrární analytik Petr Havel.

Na Česko připadne necelých 10,4 milionu eur (necelých 281 milionů korun). Český ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) oznámení uvítal, Česku přidělené peníze by měly být podle něj vyplaceny ještě v letošním roce.

„Alokace je desátá nejvyšší ze všech členských států. Musím říci, že jsem s ní spokojen,“ řekl v Bruselu. Praha podle něj udělá maximum, aby mohla evropské peníze vyrovnat i z národních zdrojů.

Půl miliardy dala EU i loni v září

Třetí částí představeného plánu komise je řada technických opatření, které zemědělcům mají pomoci s peněžním tokem či udržet existující záchranné sítě, například prostřednictvím prodloužení intervence a skladování sušeného mléka i po letošním září.

Detaily nové podpory ještě komise plánuje vypracovat v příštích týdnech společně s odborníky z členských zemí. Nově oznámená podpora doplňuje půlmiliardová opatření oznámená kvůli neuspokojivé situaci na trhu už loni v září. Od března také platí některé další kroky, které mají pomoci situaci stabilizovat, včetně možnosti dobrovolných dohod producentů o plánování výroby mléka.

Vydáno pod