Zemědělci si stěžují na zrušené mléčné kvóty, ministerstvo prý problémy neřeší

Mléčné kvóty zabíjí české zemědělce (zdroj: ČT24)

Výrobci mléka chystají demonstrace kvůli jeho nízkým cenám. Kritizují také ministerstvo za to, že prý neřeší jejich problémy. Kvůli zrušeným evropským kvótám údajně zemědělci přišli během dvou let o devět miliard korun. Stěžují si hlavně farmáři z Vysočiny a Plzeňska.

Problémy s evropskými kvótami se mohou odrazit například v zaměstnanosti. Kvůli takzvané mléčné krizi je v Česku ohroženo až 10 tisíc pracovních míst. Farmářům vadí například to, že loni avizovaná podpora zemědělců existuje jen na papíře. A to i přesto, že ji má vláda ve svém programovém prohlášení.

Je zřejmé, že mléčná krize se sama nevyřeší, a to ani v řádu několika měsíců. Prognózy, které máme k dispozici, naopak ukazují na zhoršení situace,
Dana Večeřová
tisková mluvčí Agrární komory ČR

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) naznačil, že situace se bude zlepšovat. „Máme nachystána opatření za více než dvě miliardy korun právě na pomoc a podporu zemědělcům, kteří produkují vepřové maso a mléko,“ řekl.

Dopad na mlékárenský průmysl v Česku může mít i rekordní dovoz mléčných výrobků. Ten v letošním prvním čtvrtletí například u másla vzrostl o čtvrtinu. Podíl importu na tuzemské spotřebě je podle agrární komory 42,3 procenta. I proto bude komora požadovat utlumení dovozu.

  • Maso drůbeží: 23,157 mil. kg (1. čtvrtletí 2015 - 22,258 mil. kg) - rozdíl 1,43 procenta
  • Mléko a smetana: 20,702 mil. kg (1. čtvrtletí 2015 - 18,123 mil. kg) - rozdíl 14,23 procenta
  • Máslo: 6,677 mil. kg (1. čtvrtletí 2015 - 5,343 mil. kg) - rozdíl 24,97 procenta
  • Sýry a tvaroh: 23,246 mil. kg (1. čtvrteltí 2015 - 21,295 mil. kg) - rozdíl 9,16 procenta
  • Zdroj: Agrární komora ČR

Firmy prodělávají i 8 korun na kilogram

Druhým problémem českých zemědělců je vepřové maso. Například v Krucemburku na Vysočině počítají ztráty - také kvůli dovozu. Cena za kilogram vepřového totiž neustále klesá, nyní je pod 29 korunami. Vedoucí živočišné výroby v Krucemburku Milan Stránský prozradil, kolik firma prodělává. „Je to kolem 8 korun na kilogram,“ tvrdí Stránský.

Ceny se propadají neustále dolů a zemědělci hrozí, že pokud ministerstvo 20procentní rozdíl nevykryje, budou organizovat demonstrace a protesty. Ty ale asi nebudou tak velké jako před sedmi lety, kdy zemědělci zastavovali dopravu a vylévali mléko na pole.