Stavebnictví stále klesá, chybí velké veřejné stavby

Stavebnictví v České republice v květnu zpomalilo meziroční pokles na 4,3 procenta po dubnovém snížení produkce o 13,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Klesla produkce pozemních i inženýrských staveb, bylo ale zahájeno a dokončeno více bytů a stavební úřady vydaly více stavebních povolení. Podle analytiků mohou být problémy zapříčiněny také posudky EIA.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla stavební produkce o 8,4 procenta. Letošní květen měl ve srovnání s loňským o tři pracovní dny více. Meziměsíčně byla stavební produkce očištěná od sezonních vlivů o 2,8 procenta vyšší.

Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 1,8 procenta a výroba v inženýrském stavitelství se snížila o 9,1 procenta. Počet zahájených bytů se meziročně zvýšil o 44,6 procenta na 2632.

„V bytových domech byl zaznamenán růst počtu zahájených bytů o téměř dvojnásobek především v důsledku nízké srovnávací základny z roku 2015,“ uvedl ČSÚ. Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 61,4 procenta na 2500, podle statistiků je za růstem mimo jiné také nízká srovnávací základna.

Počet vydaných stavebních povolení se meziročně zvýšil o 9,7 procenta, stavební úřady jich vydaly 7907. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 30,8 miliardy korun a ve srovnání s loňským květnem vzrostla o 41,2 procenta.

Analytici se shodují na tom, že stavebnictví v květnu lehce umazalo svůj prudký propad z předchozích měsíců. Ekonom Komerční Banky Marek Dřímal řekl, že ale i tak je ve stavebnictví v meziročním vyjádření výstup odvětví o 4,3 procenta nižší.

„To jde na vrub především výpadku veřejných investic do infrastrukturních staveb kvůli přechodu na nové programové období EU fondů a problémům s posudky EIA,“ popsal.

Dodal ale také to, že situace v sektoru by se v následujících měsících mohla postupně zlepšovat. „Na přelomu roku by mohly začít některé stavby, na které vláda vyjednala výjimku u Evropské komise. Rozjet by se mohlo i pozemní stavitelství, tedy byty a kanceláře, díky územnímu plánu v Praze,“ řekl Dřímal.

„Nemocný muž“ české ekonomiky se neuzdravuje

Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda řekl, že propad stavebnictví v květnu v porovnání s dubnem a březnem zmírnil, stále však zůstává citelný. „Zmírnění poklesu nastalo jak v oblasti inženýrského, tak zejména v oblasti pozemního stavitelství. To v meziročním srovnání zaostalo za svým loňským výkonem jen nepatrně,“ popsal.

Tuzemské stavebnictví podle něj zůstává „nemocným mužem“ české ekonomiky. „Co více, je nyní nemocnější, v horším stavu než před několika měsíci. Zejména v letních měsících loňského roku se jeden čas zdálo, že stavebnictví vzpruží růst inženýrského stavitelství, podněcovaný dočerpáváním prostředků z fondů Evropské unie. Kapacity se ovšem po dočerpání prostředků nepřesunuly v uspokojivé míře do stavitelství pozemního,“ dodal.

Na výkon stavebnictví se také tíživě podepisuje podle Kovandy unijní regulatorika EIA, neboli posuzování dopadu staveb na životní prostředí, která brzdí realizaci některých velkých staveb.

Nadějí by mohla být výjimka ze zákona EIA, klacky pod nohy hází i byrokracie

Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václava Matyáše dává malou naději výjimka ze zákona EIA, kterou vláda vyjednala u Evropské komise pro deset velkých dopravních staveb. Problémem ovšem je, že ani jeden z těchto projektů zatím nemá ani stavební povolení.

„Než se začnou stavět, bude to trvat minimálně dva až tři roky. Nečekejme proto, že se stavebnictví po tomto zásahu vlády rychle zotaví a dokáže zachránit celý obor,“ upozornil Matyáš.

Stavebnictví je stále v krizi (zdroj: ČT24)

Počet vydaných stavebních povolení se v květnu meziročně zvýšil o 9,7 procenta, jejich hodnota vzrostla o 41,2 procenta. Analytička Next Finance Markéta Šichtařová to vysvětluje tím, že se staví větší počet menších projektů, které financuje soukromý sektor.

„Nízké úrokové sazby motivují k hypotékám a stavění rodinných domů i bytů, stejně tak k menším investičním projektům podniků. Ovšem chybí tady velké stavby financované z veřejných peněz, jako byl například tunel Blanka,“ dodala Šichtařová. 

Podle majitele developerské společnosti Central Group Dušana Kunovského stavebnictví nepomáhají ani soukromí investoři, kterým ve větší aktivitě brání legislativa a v Praze i některých dalších městech odpor radnic k jakékoliv výstavbě. „To se projevuje stagnací vydaných stavebních povolení,“ uvedl. 

Generální ředitel konkurenčního Ekospolu Evžen Korec tvrdí, že státní byrokracie hází soukromým investorům klacky pod nohy. „Stav českého stavebnictví se nemůže výrazně zlepšit do doby, než vůči němu přestane být právní prostředí v naší zemi nepřátelské,“ uvedl.