Průmyslová výroba zrychlila o 8,6 procenta, krmí ji nové zakázky z ciziny

Průmysl v České republice jde nahoru (zdroj: ČT24)

Průmyslová výroba v květnu zrychlila tempo meziročního růstu na 8,6 procenta. Naposledy takto výrazným tempem rostla loni v červnu. Letos v dubnu byl růst zhruba poloviční. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Letošní květen měl ve srovnání s loňským o tři pracovní dny více. K růstu přispěla tradičně výroba motorových vozidel, která v květnu stoupla o 21,4 procenta. Analytici však optimismus krotí.

Růst tradičně táhla výroba motorových vozidel, která v květnu stoupla o 21,4 procenta. Průmyslovým podnikům se také dařilo získávat nové zakázky. Kromě výroby automobilů k růstu průmyslu přispěli výrobci elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. Těm výroba po předchozím útlumu stoupla meziročně o desetinu. Dařilo se také kovovýrobě s meziročním růstem o 11,1 procenta.

Dařit se ale přestalo výrobcům ostatních dopravních prostředků a zařízení, kterým produkce meziročně klesla o 11,6 procenta. V předchozích měsících rostla. V útlumu výroby jsou nadále chemičky, kterým produkce v květnu klesla o dalších 13,6 procenta, a těžaři. Těžba byla meziročně nižší o 4,5 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti meziročně vzrostly o 4,9 procenta, výraznější posílení bylo patrné v zahraničí. Tržby z přímého vývozu stouply o 6,2 procenta, kdežto domácí tržby o 3,4 procenta.

Průmyslovým podnikům se nadále dařilo získávat nové zakázky. Těch meziročně přibylo o 13,5 procenta, tempo růstu tak z dubnových 13,2 procenta ještě zrychlilo. Nové zakázky průmyslové podniky nalezly zejména v zahraničí, kde stouply o 16 procent, zatímco tuzemské vzrostly o 9,1 procenta. Nová odbytiště si našli především výrobci aut, těm zakázky vzrostly o dvě pětiny.

Události: Vývoj v průmyslu a ve stavebnictví (zdroj: ČT24)

Analytici krotí pozitivní emoce, celkově je vidět zpomalení

Podle ekonoma Komerční Banky Marka Dřímala silný vzestup způsobily dva faktory. „Jednak vyšší počet pracovních dní v letošním květnu a také pokračující masivní výroba aut. Květen byl totiž nejlepší letošní měsíc pro český automobilový průmysl. Hlavně v meziročním pohledu je vidět obrovský nárůst výroby. Z českých automobilek vyjelo v letošním květnu o pětinu více aut než loni,“ popsal Dřímal, který ale krotí pozitivní emoce. „Meziměsíčně je v celkových datech vidět mírné zpomalení. Celkový výstup odvětví oproti dubnu mohlo brzdit i odstavení kralupské rafinérie v polovině měsíce,“ řekl.

Průmyslová výroba prostě po déletrvajícím období expanze naráží na jistou nasycenost svých odbytišť, jak v České republice, tak v zahraničí, kde navíc situaci nepomáhá pomalejší než předpokládaný růst globálního hospodářství.
Lukáš Kovanda
hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler s názorem Dřímala souhlasí a dodává, že růst byl jedním z nejpomalejších. „Po očištění o vliv počtu pracovních dní byl květnový meziroční růst průmyslu o poznání slabší a dosáhl jedno procento, což je nejslabší dynamika v letošním roce. Pomalejší růst je již dva měsíce v řadě patrný i u doposud silného zpracovatelského průmyslu, který v květnu meziročně, po očištění o pracovní dny, vzrostl pouze o 0,2 procenta,“ vysvětlil.

Květnová data tak podle Seidlera na první pohled vypadají optimisticky. „Průmysl ale postupně ztrácí svou silnou dynamiku posledních dvou let, kdy meziročně zrychloval kolem pěti procent,“ dodal.

Analytik Svazu průmyslu a dopravy Franče: Růst se zpomalí (zdroj: ČT24)

Další část roku ovlivní Brexit, myslí si ekonomové

Vývoj v letošním druhém pololetí bude výrazně ovlivněn brexitem říká Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE. „Především jeho dopady na evropskou ekonomiku včetně všech souvisejících nejistot. Pro český průmysl a exportéry to bohužel znamená, že slabší výkon britské ekonomiky a související nárůst nejistot v eurozóně budou mít dle všeho negativní dopad na výrobu a objednávky,“ uvedl Jáč.

Podle Jáče se zhoršení situace na straně exportérů a průmyslových výrobců postupně začne projevovat i na trhu práce. „Nicméně zde platí, že trh práce reaguje na změnu růstu ekonomiky s určitým zpožděním. I pro letošní druhé pololetí očekávám, že míra nezaměstnanosti v české ekonomice bude meziročně klesat a mzdy i nadále porostou solidním tempem. Na sentiment spotřebitelů tak může negativně působit spíše vývoj událostí a nejistot spojených s brexitem. Nicméně, spotřeba domácností by měla zůstat hlavním tahounem růstu české ekonomiky i ve zbytku letošního roku,“ vysvětlil.

Analytik Svazu průmyslu a dopravy Václav Franče se domnívá, že v následujících měsících bude růst průmyslu mírnější, odhaduje ho na 2 až 3 procenta. Zdůraznil však, že rostou zahraniční zakázky, za nimiž moc nezaostávají ani tuzemské zakázky. To bere jako ukazatel příznivého vývoje i do budouna. K brexitu uvedl, že je to záležitost dvou let a firmy budou mít možnost se přizpůsobit.