Nafta v Česku zdražila o tři haléře, benzin cenově stagnuje

Pohonné hmoty v Česku před začátkem prázdnin a dovolených výrazně nezdražují a spíše stagnují. Litr Naturalu 95 nyní stojí v průměru 29,91 koruny, tedy stejně jako minulou středu. Nafta zdražila jen mírně, a to o tři haléře na průměrných 28,31 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Nejdražší benzin nabízejí čerpací stanice na Vysočině. Natural 95 tam stojí v průměru 30,28 koruny za litr. Nad hranici třiceti korun se cena Naturalu dostala ještě v Plzeňském kraji, v Praze, v Jihomoravském a Olomouckém kraji. Ve středních Čechách pak litr benzinu stojí v průměru rovných 30 korun. 

Naopak nejlevnější benzin je v Moravskoslezském kraji, kde se prodává průměrně za 29,57 koruny za litr. Levně natankují řidiči také v Královéhradeckém kraji, kde litr banzinu přijde na 29,65 koruny. Jen o devět haléřů dražší benzin mají v kraji Pradubickém a Karlovarském. 

Nafta je nejdražší na Vysočině a v Praze

Stejně jako benzin, tak i nafta je nejdražší na Vysočině. Řidiči za ni zaplatí 28,91 koruny za litr. Se stejnou cenou musí počítat také v Praze. Jen o několik haléřů méně zaplatí v Plzeňském kraji, za litr 28,84 koruny, a v Jihomoravském kraji, 28,67 koruny za litr.

Cena nafty se ve třech krajích dostala pod osmadvacetikorunovou hranici. Nejméně stojí v Královéhradeckém kraji, a to průměrných 27,90 koruny za litr. O několik haléřů dražší je v Moravskoslezském a Pardubickém kraji.

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka by měly ceny stagnovat dále. „Vývoj ceny ropy na burze je pro řidiče příznivý. V uplynulém týdnu klesla pod 50 dolarů za barel v důsledku obav z brexitu. Naopak nepotěší oslabení koruny vůči dolaru,“ sdělil analytik a dodal, že ceny benzinu a nafty na komoditní burze v Rotterdamu jsou uváděny v dolarech, oslabení koruny vůči americké měně tak pohonné hmoty prodražuje.

obrázek
Zdroj: ČT24

Benzin i nafta se vrátily k růstu v březnu, předtím jejich ceny měsíce klesaly. Ceny výrazně stouply zejména na přelomu května a června. Od poloviny května zdražil benzin zhruba o 1,30 koruny, nafta pak o více než 1,50 koruny.