Antimonopolní úřad udělil další pokutu za kartel stavebních firem

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil v letošním roce již třetí velkou pokutu za kartel stavebních firem. Za koordinaci nabídek ve výběrových řízeních na jihu Čech mají čtyři společnosti zaplatit téměř 40 milionů korun. Oznámil to předseda úřadu Petr Rafaj.

Největší pokutu dostala firma SWIETELSKY stavební, která má zaplatit téměř 37 milionů korun. Spolu s ní jsou v kartelu firmy Daich, Vialit Soběslav a Chališ. Z celkové pokuty na firmu Daich připadá 1,8 milionu korun, na Vialit Soběslav 802 tisíc korun a na společnost Chališ 629 tisíc korun.

Rozhodnutí je pravomocné, firmy se ke kartelu přiznaly a s úřadem spolupracovaly. „Vzhledem k využití procedury narovnání byly účastníkům řízení sníženy sankce o 20 procent,“ uvedl předseda ÚOHS Rafaj. Vzhledem ke stáří případu a také díky proceduře narovnání se pokutované společnosti mohou dál účastnit veřejných tendrů.

Soutěží se účastnily firmy po domluvě

Podle Jitky Linhartové z advokátní kanceláře Schoeneherr jde o první případ, kdy ÚOHS použil proceduru narovnání u nejzávažnější formy porušení zákona. „Mimo pokutu, i když náležitě sníženou, se dotčené společnosti přiznáním účasti na kartelu vystavují riziku možných žalob na náhradu škody poškozených třetích stran, a to jak ze stran zadavatelů, tak konkurence,“ uvedla Linhartová.

Firmy v letech 2007 až 2009 a v roce 2013 koordinovaly svou účast a nabídky do výběrových řízení na celkem sedm veřejných zakázek v Jihočeském kraji. Šlo například o opravy místních komunikací po stavbě kanalizace v obci Kostelní Radouň, zlepšení dopravní obslužnosti a vzhledu obce Libějice nebo podobnou zakázku pro obec Třebětice. Zakázaných dohod se vždy účastnily dvě či tři firmy, a to v různých kombinacích.

„Správní řízení je posledním výsledkem z rozsáhlého vyšetřování kartelových dohod ve stavebnictví, jehož další části již ÚOHS potrestal pravomocnou pokutou 1,66 miliardy korun a dosud nepravomocnou sankcí téměř 280 milionů korun,“ uvedl Rafaj.

Velký kartelový případ s pokutami necelé dvě miliardy korun je u Krajského soudu v Brně. Mezi pokutovanými společnostmi jsou například Strabag nebo Eurovia.