Antimonopolní úřad udělil stavebním firmám rekordní pokutu. Ty teď podaly žalobu

Stavební firmy, kterým uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu v souhrnu přes 1,66 miliardy korun, podaly správní žaloby ke Krajskému soudu v Brně. Žaloba leží na úřadě od firem Eurovia, Swietelsky a M-Silnice, Skanska ji chce podat ve čtvrtek a Strabag pak v pátek, kdy vyprší termín pro podání.

Antimonopolní úřad původně vyčíslil pokutu na zhruba dvě miliardy korun, jeho šéf Petr Rafaj ji ale později o stovky milionů snížil. I tak jde ale stále o nejvyšší pokutu v historii úřadu. Na kartelu se podle ÚOHS podílely vedle již zmíněných firem ještě Berger Bohemia a Lesostavby Třeboň.

Pevně věříme, že u soudu uspějeme a peníze dostaneme zpátky. I když podle našich právních zástupců může soud trvat dva až tři roky.
Petr Čížek
společnost Swietelsky

Za vším jsou silnice

Firmy podle ÚOHS koordinovaly účast a svoje nabídky ve výběrových řízeních na výstavbu R4 v úseku Mirotice –Třebkov (kromě firmy Lesostavby), dále na rekonstrukci lokality na Bakalářích v Písku (pouze Strabag a Lesostavby) a při rekonstrukci Jeronýmovy ulice v Třeboni (pouze Strabag a Lesostavby).

Informace o kartelu získal ÚOHS při 12 neohlášených šetřeních během dvou let. „Zadržené důkazy vypovídají o tom, že účastníci kartelu mezi sebou domlouvali a připravovali takzvané krycí nabídky na uvedené veřejné zakázky, z nichž některé byly záměrně neúplné a jiné nadhodnocené. Tímto způsobem účastníci kartelu ve výběrových řízeních zcela vyloučili prvek hospodářské soutěže a zvítězila společnost, která byla kartelem předem určena,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Rozhodnutí antimonopolního úřadu je pravomocné a dotčené firmy musí pokutu do začátku srpna zaplatit. S verdiktem ale ani jedna z nich nesouhlasí.

  • Největší pokutu má zaplatit Skanska. Konkrétně jde o 529,9 milionu korun. Skoro půlmiliardové sankce dostal i Strabag a Eurovia. Eurovia má zaplatit 492,6 milionu a Strabag 497,6 milionu. Další pokuty jsou nižší. Swietelsky stavební má zaplatit 76,2 milionu, M-Silnice 46,1 milionu, Berger Bohemia 13,5 a Lesostavby Třeboň 4,2 milionu.