Spojené státy prudce zvýšily clo na čínskou ocel – o 522 procent

USA rozhodly o uvalení dovozního cla na čínskou zastudena válcovanou ocel. Toto clo je ve výši 522 procent. Amerika argumentuje tím, že produkty jsou prodávané na tamním trhu pod náklady a získaly nepoctivé dotace. Clo ve výši 71,35 procenta nově platí na japonskou ocel. Oznámilo to americké ministerstvo obchodu.

Spojené státy loni dovezly plochou ocel válcovanou zastudena, která se používá například při výrobě automobilových karosérií nebo lodních kontejnerů, v celkové hodnotě 272,3 milionu dolarů (6,5 miliardy korun). Hodnota je relativně malá, avšak ocel je velmi citlivým tématem pro americké i evropské firmy kvůli nadprodukci v odvětví. Na příliv levné ocele z Číny si stěžují mimo jiné i čeští oceláři.

USA se bojí prodeje ocele pod výrobními náklady

Rozhodnutí amerických úřadů přichází v době stupňujícího se obchodního napětí mezi USA a Čínou, které je právě v ocelárenském sektoru. Firmy z USA i Evropy říkají, že Čína deformuje světové ceny, protože se kvůli zpomalování poptávky na domácím trhu snaží prodat svoji nadprodukci v jiných státech za dumpingové ceny, jinak řečeno za cenu pod výrobními náklady. 

Antidumpingové clo uložilo ministerstvo také na japonskou ocel válcovanou zastudena, jeho výše je ale značně menší, 71,35 procenta. Potvrdilo tak předběžné rozhodnutí. Dovoz ocele z Japonska do USA loni dosáhl 138,6 milionu USD.

Původní stížnost byla podána v červenci 2015 velkými americkými producenty United States Steel, AK Steel Corp., ArcelorMittal USA, Nucor Corp. a Steel Dynamics Inc. Producenti tvrdí, že museli v USA za poslední rok propustit 12 000 zaměstnanců.

Americká společnost U.S. Steel se také snaží zastavit veškerý dovoz od největších výrobců ocele z Číny. Ve stížnosti u americké Komise pro mezinárodní obchod (ITC) vyzvala k prošetření desítek čínských producentů a jejich distributorů kvůli podezření z dohody o stanovování cen, krádeži obchodních tajemství a obcházení obchodních povinností falešným značením.