Optimismus stavařů slábne. Letos čekají už jen mírný růst, nebo stagnaci

Českým stavařům dochází optimismus. Zatímco v lednu očekávali letošní růst sektoru o 2,4 procenta, v dubnu jen o procento. Na kladném vývoji se shodli představitelé malých a středních společností (+1,7 procenta) a zástupci firem, které se zabývají převážně pozemními stavbami (+1,7). Naopak ředitelé velkých společností s ročním obratem nad 200 milionů korun neočekávají, že by státní investorské organizace zadaly větší množství velkých zakázek. Proto předpokládají stagnaci sektoru.

Celkově v dubnu předpokládaly mírný růst dvě třetiny firem, zbytek počítá s poklesem. Vyplynulo to z Kvartální analýzy českého stavebnictví, kterou zpracovala analytická společnost CEEC Reserch ve spolupráci s firmou SGCP, divize Weber.

„Pro letošek očekáváme, že české stavebnictví dále poroste v případě, že se vyřeší problémy kolem posuzování vlivu staveb na životní prostředí a rozběhnou se práce na velkých infrastrukturních projektech. Optimisticky se díváme na soukromý sektor, který táhne snadná dostupnost úvěrů,“ uvedl finanční ředitel Skanska ČR a SR Patrik Choleva.

Člen představenstva společnosti Hochtief Tomáš Koranda letos neočekává žádný výraznější nárůst, situace bude podle něho s největší pravděpodobností připomínat předchozí rok.

V roce 2017 se ale obáváme poklesu v řádu procent. Stát sice posiluje projektovou přípravu, ale vázne investiční připravenost. Kapacity stavebních firem tak zůstanou spíše nenaplněné.
Tomáš Koranda
člen představenstva společnosti Hochtief

Tržby stavebních firem by letos měly vzrůst v průměru o 1,6 procenta. Malé a střední firmy očekávají růst obratu o 2,2 procenta, velké však počítají s meziročním poklesem o 0,2 procenta. 

Podle údajů Českého statistického úřadu se v prvním čtvrtletí stavební produkce v ČR meziročně propadla o 8,8 procenta. Výrazné obavy navíc panují ohledně dopravních projektů, u nichž bylo posouzení vlivu staveb na životní prostředí vyhodnoceno ještě před vstupem Česka do Evropské unie. Podle odhadů se to týká více než stovky staveb zhruba za 130 miliard korun. To je téměř třetina celého výkonu českého stavebnictví za rok 2014.