Ruská ekonomika klesla méně, než se čekalo, pomáhá jí růst cen ropy

Ruská ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku klesla o 1,2 procenta. Tempo růstu tak zpomalilo z 3,8 procenta ve čtvrtém čtvrtletí. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil ruský statistický úřad. Zpráva je známkou toho, že hospodářský pokles země se začíná zmírňovat díky oživení cen ropy, upozornila agentura Reuters.

Údaj o ruské ekonomice je lepší, než se čekalo. Většina analytiků počítala s poklesem kolem dvou procent.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu předpověděl, že ruská ekonomika v letošním roce klesne o 1,8 procenta. Zhoršil tak svou lednovou prognózu, podle které se měl HDP snížit pouze o procento. V příštím roce počítá fond s návratem ruské ekonomiky k růstu, jehož tempo by mělo činit 0,8 procenta.

Údaje potvrzují, že akutní fáze ekonomické krize je nyní u konce. Vypadá to, že by se ekonomika mohla vrátit k růstu (v meziročním srovnání) spíše ve druhé polovině roku, než v roce 2017, jak jsme čekali.
Liza Ermolenková
ekonomka Capital Economics

Ermolenková sice dodala, že čísla podpořil jeden pracovní den navíc, nicméně podle sezonně upravených údajů zřejmě HDP mezičtvrtletně vzrostl, což je povzbudivý signál.

Ruská ekonomika se v poslední době potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy. Hospodářskou situaci navíc komplikují sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi. V loňském roce se ruský HDP podle tamního statistického úřadu propadl o 3,7 procenta. Zaznamenal tak nejvýraznější pokles od roku 2009, kdy světovou ekonomiku svírala globální finanční krize.

Od února však ruská ekonomika získala výraznou podporu díky výraznému oživení cen ropy. Silnější rubl pak přispěl k prudkému poklesu inflace, což pomohlo zvýšit reálné příjmy domácností.

Ropa se blíží k 50 dolarům

Ceny ropy zahájily tento týden silným růstem, který se blížil třem procentům. Přispělo k tomu další přerušení dodávek z Nigérie. Severomořská ropa Brent s dodáním v červenci v pondělí kolem 17:00 vykazovala nárůst o 2,7 procenta na 49,10 USD za barel. Podobně termínový kontrakt na americkou lehkou ropu WTI s dodáním v červnu přidával 2,9 procenta a stál zhruba 47,60 dolaru.

Kvůli přerušení dodávek bude zřejmě poprvé za nejméně dva roky těžba ropy v květnu nižší než její spotřeba. To znamená, že se začnou snižovat současné vysoké zásoby, které způsobily, že cena ropy se od poloviny roku 2014 do začátku roku letošního propadla zhruba o 70 procent.