Ubytování v Česku táhne – zájem mají cizinci i Češi

Do českých hotelů a penzionů přijelo v prvním čtvrtletí letošního roku o téměř 12 procent více turistů než o rok dříve. Celkem jich bylo 3,3 milionů. Přibylo jak domácích (bezmála o 10 procent), tak zahraničních návštěvníků (o čtrnáct procent). Informoval o tom Český statistický úřad. Dobrá sezona má pokračovat - cizince láká pověst bezpečné destinace i levná koruna.

Hosté přibyli od ledna do března ve všech krajích, největší jejich nárůst zaznamenal Karlovarský kraj. Hotely a penziony ve všech krajích republiky současně vykázaly i vyšší počet přenocování.

Pouze na Vysočině bylo meziročně o pět procent méně přenocování cizinců, a to kvůli letošní absenci Světového poháru v biatlonu, uvedl ČSÚ.

Markéta Vogelová z CzechTourism uvedla, že turisté tradičně nejvíc přijíždějí do Prahy. Na druhém místě je Karlovarský kraj a jeho lázně, na třetím místě pak Královéhradecký kraj a jeho hory. 

Václav Stárek ze Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR hodnotí oznámená čísla jako pozitivní zprávu. Do budoucna vidí možnosti zejména v rozvoji domácího cestovního ruchu, například podporou studentů a žáků, aby více cestovali a poznávali památky v Česku. Později by se na ně pak rádi vraceli. Uvítal by také koncepci podpory cestovního ruchu, která by přesáhla jedno volební období a ukázala, jaké turisty a z jakých destinací tu chceme v příštích 15, 20 letech mít. Jako úspěšný příklad uvedl koncepci Rakouska. 

Němců přijelo o pětinu více. Roste i zájem o lázně

Nejvíce zahraničních hostů přijelo do Česka jako obvykle z Německa, meziročně jich bylo dokonce o 20,4 procenta více. Druhou nejpočetnější skupinu zahraničních turistů tvořili Slováci, třetí byli Poláci.

Lázeňská zařízení navštívilo ve sledovaném období celkem 171 tisíc hostů, tj. o 6,8 procent více než ve stejném období předchozího roku. Počet přenocování se zvýšil dokonce o 10,2 procenta. Ze statistik vyplynulo, že domácí lázeňští hosté prodlužovali své pobyty, naopak zahraniční klientela je zkracovala. 

Pútníci mění cíl svých vakancí
Zdroj: ČT24

Turisté mění cíl své dovolené

Turisté ale nemíří jen do Česka. Obavy o bezpečnost překreslují mapu Evropy. Obrovský zájem je například o Španělsko, kde pobyt u moře podraží v porovnání s loňskem zhruba o desetinu. „Baleárské ostrovy v tuhle tu chvíli, takové ty oblíbenější hotely, ty jsou zcela vyprodané a plní se i to pevninské pobřeží,“ konstatuje obchodní ředitel EXIM tours Stanislav Zima.

Zatímco turisty lákají veškeré španělské pláže, v Řecku si lidé pečlivě vybírají. „Například Kréta nebo řecká riviéra či severní ostrovy, tak ty už praskají ve švech. U ostrovů, jako je Kos, Rhodos nebo Lesbos, tak tam ten pokles je,“ říká místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Enormní zájem je i o Chorvatsko. Do zmíněných zemí se přesouvají turisté, kteří dřív jezdili na sever Afriky a do Turecka. Zájem o Egypt a Tunisko klesl zhruba o třetinu. V Turecku to může dělat až 50 procent. A přeplněné hotely ve Španělsku, Chorvatsku a na některých místech Řecka pak zvedají zájem o dovolenou v exotických destinacích. A to především v Thajsku, Arábii nebo Karibiku.