Čistý zisk společnosti ČEZ překvapil. Stoupl o třicet procent na 10 miliard korun

Nejvýznamnější česká energetická firma ČEZ dosáhla v prvním čtvrtletí čistého zisku 10 miliard korun, což bylo meziročně o 32 procent více. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) meziročně vzrostl o 5 procent na 20 miliard korun. Výsledky překonaly očekávání trhu. Celoroční výhled ale firma nezměnila.

Růstu se Skupině ČEZ podařilo dosáhnout navzdory dalšímu poklesu velkoobchodních cen elektřiny. Analytici dotázaní agenturou ČTK před zveřejněním výsledků v průměru odhadovali, že firmě klesne čistý zisk o dvě procenta na 7,4 miliardy korun.  

Zvýšení provozního zisku o 0,9 miliardy korun přičítá vedení společnosti zejména úspěšné obchodní strategii.

Na velkoobchodním trhu se nám na tradingových aktivitách podařilo vydělat o 1,1 miliardy korun více než v loňském roce a dařilo se nám též v oblasti prodeje koncovým zákazníkům. Pozitivně působilo i obnovení přídělu zelených certifikátů pro rumunské větrné farmy Fântânele Vest a Cogealac.
Daniel Beneš
předseda představenstva a generální ředitel ČEZ

Předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš vyzdvihl také to, že se společnosti podařilo „více než kompenzovat další pokles velkoobchodních cen elektřiny a navíc i nižší objem výroby v prvním čtvrtletí“.

Pomohla i turecká lira

Nad rámec růstu EBITDA působily vysoce pozitivně kurzové vlivy. Posílení kurzu turecké liry vůči americkému dolaru vylepšilo hospodaření Skupiny ČEZ meziročně o 1,3 miliard korun, uvedla firma ve zprávě zveřejněné před úterním zahájením obchodování na pražské burze, kde je spolu s varšavským trhem kotována. 

Místopředseda představenstva a finanční ředitel ČEZ Martin Novák uvedl, že skupina ČEZ dokázala v prvním čtvrtletí 2016 vygenerovat 15,1 miliardy korun provozního cash flow a snížit čistý dluh o 7,9 miliardy korun na 123,3 miliardy.

Tržby klesly o čtyři procenta na téměř 52 miliard korun. „Důvod poklesu tržeb je jednoznačný, a to je pokles cen elektřiny mezi roky 2015 a 2016,“ řekl Novák.

Odhad celoročního zisku se nemění

S ohledem na snížení očekávaného objemu výroby a na pokračující nepříznivé podmínky pro podnikání v evropské energetice ponechala Skupina ČEZ očekávaný provozní zisk před odpisy (EBITDA) za celý rok 2016 na úrovni 60 miliard korun a očekávaný čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy na úrovni 18 miliard korun.

Analytik J&T Banky Bohumil Trampota považuje tyto projekce za konzervativní s možností zvýšení během roku. Zdůvodnil to tím, že „reportované hodnoty tvoří 33,4 procenta celoročního cíle EBITDA a dokonce 55,3 procenta cíle na čistý zisk“. 

Lepší, než se čekalo

„První čtvrtletí bylo až nečekaně dobré, uvědomíme-li si, že ČEZ nehrálo do karet teplejší počasí, meziroční pokles prodejních cen elektřiny a pokračující odstávky v Jaderné elektrárně Dukovany,“ řekl agentuře ČTK po zveřejnění výsledků analytik Petr Hlinomaz. 

Upozornil, že objemy odstávek v jaderných elektrárnách byly ale během čtvrtletí asi o třetinu nižší, než byl výhled společnosti na přelomu loňského a letošního roku. „To mohl být jeden z pozitivních faktorů, který nakonec pomohl,“ podotkl. Ve výsledcích se podle něho projevuje též pokles investic.

Analytik Fio banky Jan Raška připomněl, že ČEZ svými výsledky překonal všeobecná očekávání. „Výnosy ve výši 51,9 miliardy korun sice byly téměř v souladu s našimi odhady, nicméně ziskovost překonala očekávání,“ dodal. Ocenil i relativně vysoký výdělek z aktivit na velkoobchodním trhu.  

Kolik vyplatí valná hromada?

ČEZ již dříve oznámil, že na červnové valné hromadě navrhne vyplatit členům představenstva a dozorčí rady 23 milionů korun. V loňském roce výplatu tantiém odmítlo ministerstvo financí, přes které vlastní majoritní podíl ve firmě český stát. Nebyly tak vyplaceny poprvé od roku 2001. 

Na červnové valné hromadě se nebudou řešit jenom tantiémy pro vedení, ale také výnosy pro akcionáře. Představenstvo ČEZ navrhuje podobně jako v předcházejících třech letech dividendu z loňského zisku ve výši 40 korun za akcii před zdaněním. Pokud valná hromada rozhodne podle návrhu představenstva, bude mezi akcionáře podobně jako v loňském roce rozděleno celkem 21,5 miliardy korun, stát jako majoritní akcionář získá 15 miliard korun.

Odvrácená strana

Vývoj akcií ČEZ však jinak investorům radost nedělá. Zatímco loni v květnu stály akcie 644 korun, v pondělí jejich cena uzavírala na hodnotě 427 korun. ČEZ je kotován na pražské a varšavské burze. Po oznámení výsledků akcie společnosti vzrostly o více než dvě procenta. Odpoledne se růst pohyboval kolem 1,7 procenta.

Akciový analytik Komerční banky Josef Němý uvedl, že cena akcií firmy je momentálně více než 20 procent nad svým únorovým dnem a „přesáhla již naši cílovou cenu.“ Celkový očekávaný výnos (včetně dividendy) se tak značně zmenšil, a proto bychom mohli snížit naše doporučení („koupit“ ze 12. února), uvedl analytik. K případné aktualizaci však dojde nejdříve na začátku června, kdy bude zveřejněna nová prognóza Société Générale pro ceny německé elektřiny. Za hlavní rizika proti současnému doporučení Němý považuje nižší než očekávané ceny elektřiny, vyšší než očekávané investice a méně štědrou dividendovou politiku. 

Trable v Dukovanech

Vedení ČEZ také muselo řešit situaci v Jaderné elektrárně Dukovany.  Koncern musel loni vyřadit z provozu několik bloků elektrárny kvůli problémům se svary. V úterý Beneš uvedl, že ČEZ už v této souvislosti nikoho dalšího z funkce odvolávat nebude a generálním ředitelem zůstává Miloš Štěpanovský. Na konci dubna ČEZ bez bližších podrobností uvedl, že odvolal z funkcí některé pracovníky, kteří byli za problémy svarů zodpovědní. Ostatním odpovědným zaměstnancům firma významně snížila mzdu. 

V pondělí pak bylo oznámeno, že se odstávka čtvrtého bloku Dukovan opět protáhne z důvodu oprav. Blok stojí od 5. února, proud měl začít dodávat do sítě minulý pátek. Energetici nejprve opravovali netěsnost na armatuře. V neděli našli další závadu na skříních pojišťovacích ventilů. Termín ukončení odstávky zatím nebyl stanoven. V Dukovanech nyní vyrábí elektřinu dva ze čtyř jaderných bloků. 

  • Energetická společnost ČEZ je největší českou energetickou firmou. Hlavní předmět podnikání koncernu tvoří výroba, distribuce, obchod a prodej v oblasti elektřiny a tepla, obchod a prodej v oblasti zemního plynu a těžba uhlí. Skupina ČEZ zaměstnává 26 tisíc zaměstnanců.
  • Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Akcie jsou obchodovány na pražské a varšavské burze cenných papírů. 
  • Skupina ČEZ vlastní nebo spoluvlastní výrobní či distribuční aktiva v Polsku, Rumunsku, Bulharsku, Maďarsku, na Slovensku a v Turecku. 
  • Zdroj: ČEZ