Mladé rodiny už mohou žádat stát o půjčku na bydlení

Státní fond rozvoje bydlení od čtvrtka přijímá žádosti o půjčku na bydlení. Podat je mohou rodiče mladší 36 let, kteří pečují o dítě do věku šesti let. Peníze mohou jít na koupi bytu nebo domu, případně na stavbu a přestavbu. Lidé mohou získat až šest set tisíc korun.

Vláda schválila poskytování půjček na bydlení pro mladé rodiny začátkem března. V letošním roce počítá ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) s rozpočtem 100 milionů korun. Program byl vyhlášen nařízením vlády, takže nepodléhal schvalování zákonodárců.

Úvěr může rodina získat na stavbu, přestavbu nebo koupi bytu či rodinného domu, a to v rozmezí 50 a 600 tisíc korun. Úroková sazba se váže na základní referenční sazbu EU vztahující se k veřejné podpoře. Ta se od ledna letošního roku pohybuje na úrovni 0,46 procenta. Minimálně by se k ní přičítal jeden procentní bod, maximálně dva body. Fixovaná by měla být na pět let.

Předčasné splacení bez poplatků

V době podání žádosti o úvěr nesmějí být zájemci vlastníky ani spoluvlastníky jiného obydlí, ani nájemci družstevního bytu. Úvěr také může pokrýt jenom padesát procent nákladů na stavbu nebo ceny domu či bytu. Splatnost úvěru je stanovena na maximálně patnácti letech. Fond umožní odložení splácení jistiny až o dobu 6 měsíců, ale maximální délka splatnosti se tím nemění. Umožňuje ale také přerušení splácení.

Mezi výhody programu se řadí také možnost předčasného splacení úvěru bez poplatků. Nabízí také odbornou pomoc a konzultaci se svými pracovníky.