Na důchody bude dost ještě desítky let, hlásí vláda

Události: Podle vlády má Česko na důstojné důchody do roku 2060 (zdroj: ČT24)

Stát bude mít dost peněz na důstojné důchody minimálně do roku 2060. Ve zprávě o stavu hospodářství, kterou vláda každý rok posílá do Bruselu, to píše ministerstvo financí. I v příštích letech ale kabinet bude systém dotovat z vybrané DPH a dalších daní. Resort práce hodlá od ledna 2017 zvýšit penze v průměru o tři stovky měsíčně.

Podle nové zprávy o stavu českého hospodářství, kterou na konci dubna schválí vláda, mohou dnešní dvacátníci zůstat v klidu - důchodový systém sice zůstane v minusu, ten by ale ani v roce 2060 neměl překročit dvě procenta HDP. Až do roku 2040 na tom bude podobně jako dnes.

Stát tak bude i dál dotovat důchodový systém desítkami miliard korun ročně. Lidé by ale přesto měli podle předpovědi ministerstva financí i v příštích desetiletích dosáhnout na slušné penze. „Že náš veřejný důchodový systém stojí na podpoře ze státního rozpočtu, je to nejbezpečnější, co může existovat,“ míní ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

„Je podstatně víc odvodů na sociální pojištění, takže negativní saldo důchodů se vlastně zmenšuje. Je to dáno i tím, že máme vysokou zaměstnanost,“ upozornil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Vedeme v koalici debatu o tom, abychom zastropovali věk pro odchod do důchodu na 65 letech s tím, že by se to do budoucna vždy po určitém časovém období zhodnotilo podle toho, jak vypadá střední délka dožití občanů.
Bohuslav Sobotka
premiér

S tím, že penzijní systém žádnou podstatnou reformu nepotřebuje, ale nesouhlasí pravicová opozice. „Když se ekonomice daří, tak ten deficit je 30 miliard ročně, a když se jí nedaří, tak je padesát miliard ročně. To znamená, že každý rok se dluh kumuluje a situace je neudržitelná,“ konstatoval předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

obrázek
Zdroj: ČT24
Je samozřejmě dobře, že třetí pilíř máme, vede k odpovědnosti lidí, já nemám ani nic proti tomu navyšovat pobídky ze strany státu, ale to nevyřeší problémy, které máme s důchody v prvním pilíři.
Petr Fiala
předseda vlády

Už příští rok přitom hodlá vláda utratit za důchody rekordní částku - přes 410 miliard korun. Ministryně práce i ministr financí chtějí, aby průměrná měsíční penze vzrostla v roce 2017 o tři stovky, tedy zhruba dvakrát víc než letos a zároveň nejvíc od roku 2011. Stát by to přišlo na 13 miliard ročně.

Nejdřív ale musí kabinet prosadit zákon, který by mu nárůst umožnil. „Já prosazuji, aby vláda měla zmocnění a mohla skutečně lidem zaručit, že budou mít 300 korun navíc,“ podotkla Marksová. „Zní to pochopitelně a lákavě. Budeme se tím zabývat,“ reagoval předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jiří Mihola.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle opozice si chce koalice naklonit téměř tři miliony penzistů před parlamentními volbami, které proběhnou příští rok v říjnu. „To je možnost vlády dělat populistická řešení, která možná někdo v budoucnu zaplatí… nebo taky ne,“ poznamenal šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Pokud vláda má ambici dělat si rezervu na volební dárky, tak proti tomu nebudeme,“ řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Příslušný zákon by měli poslanci schvalovat ještě v dubnu.

Penze a změny ve zkratce

  • Penze tvoří skoro třetinu všech výdajů rozpočtu a vynaložená suma se průběžně zvedá. V roce 2012 činila přes 380 miliard - letos má poprvé překročit 400 miliard. Po zrušení druhého důchodového pilíře, který měl do budoucna státní výdaje snížit, už současná vláda jinou reformu neplánuje.
  • Koalice už prosadila daňové zvýhodnění penzijního spoření. Dnes stát přidává na první vloženou tisícovku 230 korun - druhou si lidi můžou odečíst z daní a získají z ní zpátky 150 korun.
  • Nově, od roku 2017, by to mohlo platit i pro tisícovku třetí. Pravicová opozice ale považuje úpravy za nedostatečné.