Čínská ekonomika rostla ve čtvrtletí nejpomaleji za sedm let

Růst čínské ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí opět zpomalil. Hrubý domácí produkt (HDP) se ve srovnání s předchozím rokem zvýšil o 6,7 procenta po růstu o 6,8 procenta v předešlém kvartálu. Je to nejpomalejší tempo od roku 2009, kdy vrcholila světová finanční krize. Další dnešní data o čínském průmyslu či tržbách podniků ale podle analytiků opatrně naznačují, že zpomalování druhé největší světové ekonomiky by se mohlo začít stabilizovat.

Analytici oslovení agenturou Reuters předpokládali zpomalení na 6,5 procenta. Vycházeli přitom z plánovaného snižování nadměrných výrobních kapacit a slabé poptávky doma i v zahraničí. V loňském roce stoupla čínská ekonomika o 6,9 procenta, nejpomaleji za čtvrt století.

Další dnešní data ale ukázala, že maloobchodní tržby, objem nových půjček, průmyslová výroba a investice do fixních aktiv byly lepší, než se čekalo. Maloobchodní tržby zrychlily v březnu růst na 10,5 procenta. Růst investic do budov, strojů a dalších fixních aktiv v prvním čtvrtletí meziročně zrychlil na 10,7 procenta. Trh počítal s růstem o 10,3 procenta. Výroba v průmyslovém sektoru stoupla o 6,8 procenta. Analytici počítali s růstem o 5,9 procenta.

Podle analytika Raymonda Yeunga ze společnosti ANZ mohou ekonomice do velké míry nadále pomáhat finanční služby, podobně jako tomu bylo v loňském roce. Naznačuje to výrazný růst poskytovaných úvěrů a nedávné oživení aktivity na poli primárních úpisů akcií. „Opatrné ekonomické oživování je výsledkem relativně snadné dostupnosti financování v předešlém období,“ uvedl ekonom společnosti Founder Securities Jang Wej-siao.

Čínská ekonomika
Zdroj: Reuters

Někteří analytici ale upozorňují, že podobně slibný začátek roku zažila čínská ekonomika i loni, později se však akciové trhy propadly. Čínský statistický úřad uvedl, že přestože hlavní ekonomické ukazatele zaznamenaly příznivé změny, „sestupný tlak ale nelze podceňovat“.

Čínští statistici také oznámili, že míra nezaměstnanosti zůstala v březnu na relativně nízké úrovni kolem 5,2 procenta. Bylo tomu tak navzdory opatřením na snižování kapacit v průmyslu, především ocelářském a důlním. Kritici však poukazují na to, že mnoho propuštěných dělníků se z tradičních odvětví přesunulo na hůře placená místa ve státní sféře. To je prý sice dobré pro politickou stabilitu, na které záleží čínskému komunistickému vedení, je ale špatné pro růst mezd a výdaje spotřebitelů.

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš vidí problém v podpůrných opatřeních vlády, které v kombinaci s další měnovou expanzí podporují nové úvěry v ekonomice. „Další zrychlení úvěrů (za první kvartál vzrostly o 25 procent meziročně) není udržitelné v ekonomice, kde soukromý dluh přesahuje 200 procent HDP a předlužené podniky stojí v jádru současných problémů,“ okomentoval Bureš.

Dnešní data by neměla odvádět pozornost od skutečnosti, že strukturální problémy, kterým čínská ekonomika čelí, zůstávají nevyřešené.
Tom Rafferty
ekonom analytické organizace Economist Intelligence Unit

Čínská ekonomika se delší dobu potýká se zpomalováním. Vedení země se pokouší pozměnit model ekonomiky silně zaměřený na růst a export větším důrazem na udržitelnost služeb a soukromou spotřebu. Čínská vláda letos očekává celkový růst HDP o 6,5 až 7 procent.

Většina asijských akciových trhů dnes zamířila dolů. Hlavní index čínských akcií Shanghai Composite Index odepisoval zhruba 0,4 procenta. Jihokorejský Kospi ztratil 0,1 procenta a japonský Nikkei klesl o zhruba 0,4 procenta. Jeho pokles ale podle analytiků souvisí především s vybíráním zisků po třech růstových dnech.