Nákupy přes internet kralovaly lednovým obchodům

Události: Češi ekonomice věří a nebojí se utrácet (zdroj: ČT24)

Tržby v maloobchodě po očištění o sezonní vlivy vzrostly v lednu reálně meziměsíčně o 1,2 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Nejvyšší růst zaznamenal prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby (o 15,4 procenta). Prodej výrobků pro kulturu, sport a rekreaci ve specializovaných prodejnách se zvýšil o 14,9 procenta, což bylo nejvíce od října 2008.

Lednové maloobchodní tržby se tak podle analytiků vyvíjely příznivě, což bylo v souladu s vysokým růstem lednové spotřebitelské důvěry, která se dostala na své historicky nejvyšší hodnoty.

„Maloobchodní tržby v lednu navázaly na příznivý vývoj z minulého roku, kdy celkové tržby bez automobilů vzrostly o 5,9 %. To byl oproti roku 2014 téměř dvojnásobný růst a zároveň nejsilnější růst od roku 2008 (4,6 %),“ konstatuje hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Spotřebitelský sentiment by tak měl setrvat silný i v letošním roce z důvodu příznivého vývoje na trhu práce, růstu mezd, a díky nízké inflaci. „Ve srovnání s minulým rokem sice budeme svědky mírně slabší meziroční dynamiky z titulu vyšší srovnávací základny z minulého roku, i přesto by ale měly maloobchodní tržby letos vzrůst o přibližně pět procent,“ dodává.

Růst tržeb by měl pokračovat i v letošním roce. Očekáváme, že dosáhne 4,3 procenta a znovu výrazně podpoří soukromou spotřebu.
Viktor Zeisel
ekonom investičního bankovnictví Komerční banky

Prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby se například meziročně zvýšil o 15,4 procenta. Ředitel portálu Skrz.cz Petr Kováčik pak upozorňuje na velký nárůst nákupů potravin právě na internetu. „Je to velmi těžká kategorie. Potraviny totiž podléhají rychlé zkáze a doručení je tak velmi složité. Nákup potravin na internetu se tak rozjíždí spíše ve velkých městech, ale ta samotná kategorie roste meziročně o stovky procent,“ dodává Kováčik.

Kováčik: Na internetu se začínají rozjíždět i nákupy potravin (zdroj: ČT24)

Ve výsledcích se projevuje růst kupní síly domácností, který je podpořen jak klesající nezaměstnaností, tak zvyšujícími se výdělky. Domácí poptávka se projevuje hlavně v prodeji nepotravinářského zboží, které meziročně přidaly 5,3 %. Výrazně rostly prodeje pohonných hmot, meziročně o 6,1 procenta, k čemuž přispěl propad jejich cen.

Nejpomaleji naopak rostly tržby z prodeje potravin – o 3,2 procenta, a to i přesto, že jejich ceny byly meziročně bezmála o dvě procenta nižší než před rokem.

Klesl zájem o farmaceutické a zdravotnické zboží

Tržby za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci ve specializovaných prodejnách vzrostly o 14,9 procenta, což bylo nejvíce od října 2008.

Za oděvy a obuv lidé utratili o 7,3 procenta víc než před rokem, za výrobky pro domácnost o 3,2 procenta víc a u počítačových a komunikačních zařízení se tržby zvýšily o téměř procento. O 3,6 procenta klesl zájem spotřebitelů při nakupování farmaceutického a zdravotnického zboží.

Ceny se podle ČSÚ proti loňskému lednu snížily u pohonných hmot, potravin a počítačového a komunikačního zařízení. Vyšší ceny statistici zaznamenali v prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, s oděvy a obuví a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se v lednu zvýšily meziročně o 7,3 procenta. Za prodej aut včetně náhradních dílů lidé utratili o 8,4 procenta víc, za opravy tržby stouply o 2,4 procenta.