Zálohové výživné nefunguje - ČSSD chce jako náhradu vyšší přídavky na děti

Vládní koalice se v koaliční smlouvě zavázala k vyřešení problémů rodičů, kterým bývalý partner neplatí alimenty. Pomoci mělo zálohové výživné – stát by v takovém případě alimenty posílal sám a peníze pak vymáhal po dlužnících. Jenže zákon ještě neprošel ani kabinetem. Sociální demokracie proto teď nabízí alternativu - chce zvýšit přídavky na děti. Podle hnutí ANO a části opozice je to ale nesystémové řešení. Zálohové výživné nefunguje - ČSSD chce jako náhradu vyšší přídavky na děti.

Zálohové výživné zatím v koalici ztroskotalo, sporným bodem je třeba vymáhání dlužného výživného, kde se neshodne ministerstvo práce s resortem spravedlnosti. Zákon už navíc vláda jednou odmítla. 

ČSSD teď přichází s náhradním řešením: chce navrhnout zvýšení přídavků na děti o sto korun měsíčně, což by státní rozpočet vyšlo na zhruba půl miliardy korun. „Domnívám se, že bychom možná měli plošně zlepšit situaci chudých rodin s dětmi,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). 

Ministerstvo také navrhuje, aby se přídavek nezapočítával do příjmu, podle kterého se stanovuje nárok na další dávky. A rozšířit by se měl i okruh rodin, které na něj dosáhnou – hranice příjmů se má zvýšit až na 2,7násobek životního minima. Vládní strany by měly o návrhu jednat na některé z nejbližších koaličních rad. 

Přídavky na děti by se mohly zvýšit o sto korun měsíčně (zdroj: ČT24)

Zda bude pro i hnutí ANO, zatím nevypadá příliš růžově: „Stokoruna opravdu nevyřeší krizovou situaci matky nebo otce samoživitele,“ tvrdí místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Radka Maxová (ANO). Nápad kritizuje také opozice: „Je potřeba se zaměřit na celý systém, aby sociální dávky byly potřeba co nejméně,“ tvrdí členka zmíněného výboru Markéta Adamová (TOP 09). 

Sněmovna už letos rodinám s dětmi „nadělovala“

Poslanci v minulých dnech odsouhlasili zvýšení daňového zvýhodnění na druhé dítě o stokorunu měsíčně. Na třetí a další dítě se pak má zvýšit o 300 korun měsíčně. Daňové slevy by navíc měly platit už od začátku letošního roku. Pro rodiny s jedním dítětem předloha výši slevy nemění. 

Daňové slevy na děti se zvyšovaly už loni, u druhého dítěte o 200 korun měsíčně a u třetího a dalšího pak o 300 korun. Podle premiéra Sobotky se ale s dalšími úlevami počítá i v příštím roce, třetí rok za sebou.