Brexit by byl šokem pro světovou ekonomiku, tvrdí G20

Ministři financí skupiny největších světových ekonomik G20 varovali, že vystoupení Británie z Evropské unie (Brexit) by způsobilo šok pro světovou ekonomiku. Účastníci jednání také zopakovali svůj předchozí závazek neprovádět devalvace měny kvůli zvýšení konkurenceschopnosti.

Británie uspořádá k otázce svého vystoupení z EU referendum 23. června. Britský ministr financí George Osborne je zastáncem setrvání země v Unii. 

Podle úředníka citovaného agenturou Reuters se zmínka o následcích případného Brexitu dostala do prohlášení G20 až na nátlak britských zástupců. Na otázku, zda tomu tak opravdu bylo, Osborne odpověděl, že země jako USA a Čína, či Mezinárodní měnový fond, si nenechají říkat, co mají dělat. 

Finanční lídři největších ekonomik světa jednohlasně řekli, že britskévystoupení z EU by bylo šokem pro světovou ekonomiku – a pokud by to bylo šokem pro světovou ekonomiku, pak si představte, co by to udělalo s Británií.
George Osborne

„Oživení světové ekonomiky pokračuje, ale zůstává nerovnoměrné a neodpovídá našim ambicím na silný, udržitelný a vyrovnaný růst,“ uvádí se mimo jiné v závěrech šanghajské schůzky.

Účastníci jednání také zopakovali svůj předchozí závazek neprovádět devalvace měny kvůli zvýšení konkurenceschopnosti. Dohodli se, že budou v oblasti devizových trhů kroky „úzce konzultovat“.  Odkázali tak na jednání čínské centrální banky, která v loňském roce devalvovala svou měnu, aby podpořila export i celou ekonomiku.

Schäuble je proti dalším stimulům

Rozdílné názory se objevily v páteční debatě o tom, jestli se má růst podporovat dalšími stimuly. Proti tomu byl zejména německý ministr financí Wolfgang Schäuble, podle něhož se tento model již vyčerpal.

Ministři financí G20 se též zavázali, že zvýší úsilí v boji proti financování terorismu. Konkrétně si chtějí více vyměňovat příslušné informace a zrychlit zavádění standardů Finanční akční skupiny pro boj proti praní špinavých peněz (FATF), jejímiž členy je přes 30 zemí a dvě organizace (EU a Rada pro spolupráci arabských států Perského zálivu, GCC).

Evropské banky jsou v dobrém stavu

Nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, který setkání předsedal, na otázky novinářů bagatelizoval nedávné výkyvy akcií evropských bank. Uvedl, že fundamenty finančních institucí jsou v pořádku a v lepším stavu, než před sedmi lety. Zdůraznil, že banky od té doby zlepšily své rozvahy a posílily kapitál. Připustil, že stále mají vysoké procento špatných úvěrů, ale ty jsou kryty rezervami. 

Dijsselbloem se domnívá, že propady akcií jsou spíše výsledkem obav investorů, jak se banky vypořádají s velmi nízkými úrokovými sazbami. Dřívější ziskovost bank je v tomto prostředí ohrožena.  „Banky se tomu musí přizpůsobit… Ale to neznamená, že musíme nyní říkat, že jsme ve vážných problémech,“ uvedl ministr.