Trh s audioknihami v Česku poprvé zmapován. Tržby loni dosáhly 82 milionů korun

Vítězové na trhu audioknih (zdroj: ČT24)

Objem trhu s audioknihami a mluveným slovem v České republice loni dosáhl téměř 82 milionů korun. Vyplývá to z vůbec první zprávy o tomto trhu, kterou poskytla Asociace vydavatelů audioknih (AVA). Statistika je založena na prodejních datech od devíti vydavatelů, kteří tvoří většinu trhu. Dříve se velikost trhu jen odhadovala na základě neúplných údajů.

Téměř třetina produkce loňského roku připadala na audioknihy pro děti a mládež. Výrazný podíl mají také detektivky a thrillery (15 procent) a humoristická literatura (14). Co do dramatického způsobu zpracování kraluje novinkám roku četba (80 procent). Poměr českého a zahraničního původu autorů audioknih byl 63:37, uvedla asociace ve své zprávě.

Vyhrály Čtyři dohody

Nejprodávanější audioknihou se loni staly filozofické Čtyři dohody od Don Miguela Ruize, kterou čte Jaroslav Dušek. Vydalo ji vydavatelství Tympanum. Konkrétní výši prodejů děl v žebříčku asociace neuvedla.

„Stříbrnou medaili“ získala audiokniha Betty MacDonaldové Co život dal a vzal. Tu vydal Radioservis a četly ji Vilma Cibulková, Taťjana Medvecká a Martina Hudečková.

Třetí místo pak patří Davidu Walliamsovi Babička drsňačka, kterou připravilo vydavatelství Tympanum a čte ji Jiří Lábus.

Fyzické nosiče výrazně vedly nad digitálními

Z českých autorů se nejvýše, na místo čtvrté, dostalo duo Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák: Všech 15 her a texty, na které se nedostalo. Dílo vydal Supraphon, účinkovali v něm členové Divadla Járy Cimrmana. 

Celkem loni vydali členové asociace 114 nových titulů. Zhruba 75 procent tvořil prodej fyzických nosičů, zbytek činil prodej na digitálních nosičích.