V Hyundai je dohodnuto, mzdy stoupnou o více než osm procent

Ve středu se zdála kolektivní smlouva v automobilce Hyundai v Nošovicích v nedohlednu, v pátek je podepsáno. Mzdy tak vzrostou s účinností od 1. února o více než osm procent.

Základní mzdy v automobilce vzrostou o 3,85 procenta, proporčně se zvýší také všechny příplatky a bonusy, což dohromady dělá nárůst přes osm procent. Po určitých změnách tak přistoupily odbory na návrh zaměstnavatele.

„K podpisu kolektivní smlouvy jsme přistoupili až po úpravě nabídky na výši příspěvku na životní a penzijní připojištění a po úpravě podmínek vyplacení výrobního bonusu,“ upřesnil předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Hyundai Czech Radek Kuchař.

Odbory chtěly zprostředkovatele, zaměstnanci ale podepisovali dodatky

Vyjednávání o kolektivní smlouvě v automobilce tento týden skončilo s tím, že odbory požadovaly jednání před zprostředkovatelem. Firma poté zaměstnancům nabídla zvýšení mezd. Podle Vaňka většina zaměstnanců závodu podepsala dodatky k pracovním smlouvám prakticky okamžitě.

Ani odboráři už pak v dalším pokračování vyjednávání neviděli smysl. „Letošní kolektivní smlouva byla podepsána na základě toho, že většina zaměstnanců souhlasila s dodatky k pracovním smlouvám, a my jsme se k jejich rozhodnutí připojili,“ komentoval to Petr Tomek, předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Hyundai Motor Manufacturing Czech, druhé odborové organizace v automobilce.

  • Hyundai má nyní v Nošovicích zhruba 3400 zaměstnanců.
  • V roce 2014 zvýšila svůj zisk o 1,64 miliardy na 8,973 miliardy korun.
  • Na českém trhu plánuje v roce 2016 prodat více než 20 tisíc vozů proti loňskému rekordu 19 362 aut.

„Kolektivní vyjednávání má jediného vítěze, a tím jsou naši zaměstnanci. Jsme přesvědčeni, že nárůst mezd o více než osm procent je mnohem vyšší, než mohl kdokoliv na počátku realisticky očekávat,“ uvedl vedoucí oddělení lidských zdrojů v automobilce Jiří Havlín. Podepsaná kolektivní smlouva má dvě části. První, která se týká obecných podmínek, platí do 31. března 2018. Druhá, mzdová část platí do 31. března 2017.

Průměrný hrubý měsíční příjem v dělnických profesích činil loni v nošovické automobilce 33 167 korun. Mluvčí automobilky Petr Vaněk zmínil, že například u pozice Operátor 2, která je v závodě nejčastější, bude měsíční zvýšení činit přibližně sedmnáct set korun. Pro srovnání, průměrná mzda v Moravskoslezském kraji byla ve třetím čtvrtletí loňského roku 23 968 korun.