ECB je připravena zasáhnout, pokud zesílí tlaky na pokles inflace

Evropská centrální banka je připravena v březnu uvolnit svou měnovou politiku, pokud výkyvy na finančním trhu nebo dopady nízkých cen energií sníží inflační očekávání. Před výborem pro hospodářské a měnové záležitosti Evropského parlamentu to řekl prezident ECB Mario Draghi.

ECB bude za prvé zkoumat vliv nízké dovozní inflace na domácí mzdy, tvorbu cen a na inflační očekávání. Za druhé pak bude ve světle nedávných turbulencí na finančních trzích analyzovat, jak její předchozí měnové stimuly ovlivňují finanční systém, zvláště banky. Pokud některý z těchto dvou faktorů bude mít za následek riziko zhoršení cenové stability, nebude ECB váhat a bude jednat, dodal Draghi.

Další snížení inflačních očekávání zvyšuje riziko zakořenění nízké inflace a ztrátu důvěryhodnosti ECB.

Draghi žádá vlády o vyšší veřejné investice

Draghi uvedl, že ECB je připravena splnit svou povinnost, a vyzval rovněž vlády jednotlivých zemí, aby i ony pomohly zlepšit situaci podpůrnými fiskálními politikami. Zařadil mezi ně třeba vyšší veřejné investice nebo podporu hospodářství prostřednictvím nižšího zdanění.

Pro letošní rok má ECB nastanoveno inflační očekávání na 0,7 procenta, na příští rok pak 1,4 procenta. V průběhu pěti let by chtěla dosáhnout zvýšení na 1,8 procenta. V lednu přitom inflace v eurozóně činila podle údajů Eurostatu 0,4 procenta.

ECB v prosinci snížila svou depozitní sazbu o deset bazických bodů na minus 0,3 procenta a prodloužila o šest měsíců svůj program nákupu aktiv. Celkem by tak do ekonomiky měla napumpovat 1,5 bilionu eur (41 bilionů korun), napsala agentura Reuters.