Babiš: Daň na základní potraviny je možné snížit, až získáme výnosy z EET

Andrej Babiš hostem pořadu Týden v politice (zdroj: ČT24)

Ke snížení daně z přidané hodnoty na základní potraviny by mělo podle hnutí ANO dojít až od ledna 2018, po náběhu výnosů z elektronické evidence tržeb (EET). V pořadu České televize Týden v politice to uvedl předseda hnutí ANO, místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš.

Snížení DPH již od začátku roku 2017 navrhla ČSSD, znamenalo by to výpadek v daních kolem čtyř miliard korun. Strana tak reagovala na Babišův návrh přeřadit letos od července do snížené desetiprocentní sazby točené pivo a nealkoholické nápoje v restauracích. Podle něj měl tento krok pomoci podnikatelům vyrovnat se s vyššími náklady v souvislosti EET a také marketingově podpořit zavedení elektronické evidence tržeb. Další člen vládní koalice, KDU-ČSL je pak proti změnám v DPH. Diskuse v koalici o této dani proto bude pokračovat.

Na dotaz České televize, jak se projevilo snížení DPH v cenách léků (od roku 2015) odpověděl Babiš, že to není „žádná sláva“. I to se musí podle něho brát do úvahy při diskusi o snížení DPH na potraviny, aby z toho měli užitek koneční spotřebitelé. 

Odpovědnost nesu já

S náběhem EET počítá ministr financí koncem letošního roku. Připustil, že je tu riziko zpoždění, stejně jako to bývá u softwarových projektů státní správy.

Potvrdil dřívější informace, že s funkčností projektu spojuje svoji další politickou existenci. Zažertoval však, že „na koaliční radě nebylo definováno, jaké mám potom lhůty, když to vypadne“. Vedle něho má odpovědnost za projekt i ředitel finanční správy, dodal.

Celkové prvotní náklady spojené s EET odhadl Babiš na 370 milionů korun, následné provozní náklady pak na zhruba 250 milionů korun. Do propagace bude vloženo 30 až 35 milionů. Na studii o proveditelnosti projektu směřovalo 190 tisíc. Tyto náklady dal do kontrastu s očekávanými ročními výnosy ve výši 18 miliard korun. Označil to jako „investici snů“.

Z oněch 18 miliard  by měl státní rozpočet získat 12,5 miliardy, města a obce 4 miliardy, kraje 1,5 miliardy korun. 

Jermanová: Koalice porušila jednací řád sněmovny

EET prošla ve sněmovně po zdlouhavých obstrukcích pravicové opozice. Jenže koalice při jejím prosazení porušila zákon, a sice jednací řád Poslanecké sněmovny. V diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce to připustila místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO). Koalice totiž ukončila rozpravu a prosadila hlasování, kvůli čemuž chce opozice zákon napadnout u Ústavního soudu.  

„Já to nevnímám úplně jako in flagranti porušení jednacího řádu, protože když se podíváte do záznamu, vidíte, kdy se poslanci opozice hlásili, v jaký čas, které dny, takže je vidět, že obstrukce byla naprosto cílená. A my jsme prostě chtěli schválit zákon, který je v pořádku, plníme svůj koaliční program a myslíme si, že je přínosem pro tuto zemi,“ dodala Jermanová. EET je podle ní technická norma a nedává opozici takový prostor, aby zneužívala obstrukcí. 

Půjčky si brát od seriózních institucí

Vicepremiér rovněž mj. uvedl, že růst zadlužení domácností – loni dvojnásobně oproti roku 2014 - ho nechává relativně v klidu. Řekl, že tento vývoj odráží důvěry občanů v ekonomiku a přispívá k jejímu růstu. Ministr spoléhá také na zodpovědnost a finanční gramotnost občanů i na to, že si půjčky berou od seriózních institucí. Dodal, že se chystá novela zákona o spotřebitelských úvěrech, která by měla lidi ochránit před podvodnými půjčovateli peněz. Lidem pak doporučil sjednávat si „fixní úrok, ne úrok ve vazbě na nějakou sazbu“.

Babiš se také v rozhovoru zmínil, že podle něho ministr obrany Martin Stropnický (ANO) neudělal chybu při komentování únosu Čechů v Libanonu. V tomto směru má šéf hnutí ANO jiný názor než premiér.

„Neprozradil žádné informace. Komentoval informace, které byly v tisku, které jsou podle mého názoru spekulace,“ řekl Babiš. Dodal, že se bude v této věci konat další koaliční rada, na kterou má být pozván i Stropnický.