Kontrolní hlášení doprovázejí chyby v systému, stěžují si firmy na daňovou novinku

Firmy v těchto dnech poprvé vyplňují takzvaná kontrolní hlášení. Jde o průběžná daňová přiznání, díky kterým chce stát lépe kontrolovat vybírání daně z přidané hodnoty (DPH). Majitelé firem ovšem už teď avizují, že systém pro podání nefunguje, jak by měl, a že je administrativa zdržuje a zvyšuje jim náklady.

Kontrolní hlášení u DPH je novinkou, která začala platit letos v lednu. Koalice si od něj slibuje lepší výběr daní. Zatímco firmy musí kontrolní hlášení DPH posílat elektronicky každý měsíc, živnostníci ho mají odesílat buď jednou měsíčně, nebo jednou za čtvrt roku – podle toho, jak často platí DPH.

  • Celkové daňové úniky na DPH v Česku jsou zhruba osmdesát miliard korun.

Jenže některé firmy už hlásí problémy. Software neeviduje potřebné údaje, nebo se data při exportu do systému ztrácí. Podle Generálního finančního ředitelství se jedná spíše o výjimky a většina účetních programů funguje bez problémů.

Podle Asociace malých a středních podniků je na kontrolní hlášení připraveno 80 procent firem. „Z kontrolního hlášení radost nemáme, je to dokument navíc. Na druhou stranu podnikání není od toho, abychom si jenom stěžovali, vzlykali a brečeli. Situaci musíme řešit,“ uvedl šéf asociace Karel Havlíček v Událostech ČT.

„Pro nás bylo klíčové dohodnout se na změně sankcí, aby pokud možno v prvních měsících nebyly vůbec. Po jednání s ministrem financí se to podařilo. Tisícová sankce bude prominuta automaticky do doby změny zákona,“ podotkl. Nové podmínky jsou podle něj vyjednané i u vyšších sankcí.

Čas je do 25. února, potom hrozí sankce

Plátci DPH mají čas s podáním svého prvního kontrolního hlášení do 25. února. Za pozdní podání hrozila podle původních podmínek podnikatelům pokuta tisíc korun. Pokud by ho poslali až po výzvě úřadu, sankce měla být 10 tisíc korun. Pokud by podnikatel kontrolní hlášení nepodal vůbec, hrozí mu pokuta až 50 tisíc.

Události: Systém pro kontrolní hlášení podle majitelů firem nefunguje jak má (zdroj: ČT24)

Pokud nastavení mírnějších sankcí schválí parlament, začnou platit od poloviny roku. Už nyní se bude přihlížet na komplikace například v souvislosti s úrazem nebo obtížnou životní situací živnostníka. „V některých případech budou sankce nižší nebo budou prominuty úplně,“ uvedl ředitel GFŘ Martin Janeček.