
Označování cigaret a piva
Jedenáctistupňová a dvanáctistupňová spodně kvašená piva se budou nadále nazývat ležáky, svrchně kvašená se budou nazývat plná piva. Třináctistupňová a vyšší se budou označovat za silná piva, dosud se nazývala speciálními. Piva mezi sedmi a deseti stupni budou nadále výčepní piva.
„Původní označení jsme dělali v době, kdy se v Československu prakticky jiná piva než český ležák, respektive ležák plzeňského typu nedělala.“
Jan Veselý
„Svrchně kvašená piva vznikají jiným technologickým postupem a při jejich výrobě se používá jiný typ kvasinek než u spodně kvašených piv,“ uvedl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach. Nový pojem „plné pivo“ se týká přibližně tří procent celkové produkce piva v Česku, dodal Jurečka. „Podařilo se nám odstranit nesmysl, že byly svrchně kvašené ležáky,“ prohlásil nezávislý pivovarský expert Jan Veselý.
Ne všechno je logické
Zástupci minipivovarů již dříve upozornili, že některé nelogičnosti přetrvají. Například spodně kvašené pšeničné pivo mezi jedenácti a dvanácti stupni se bude i nadále jmenovat ležák.

Veselý: Podařilo se nám odstranit nesmysl, že byly svrchně kvašené ležáky
„V každém případě je dobře, že dochází k novelizaci, bylo potřeba reagovat na vývoj nabídky na našem trhu a stávající legislativa nedokázala postihnout všechny druhy a typy piv, které se spotřebiteli nabízejí. Myslím si, že výsledek je životaschopným kompromisem,“ uvedl agrární analytik Havel.
„Mění se filosofie od označování z pohledu stupňovitosti k označování na základě technologie výroby, což je správné. A na druhou stranu, to, co český spotřebitel léta zná, tedy označování ležák nebo výčepní pivo, to také dále zůstává, což je správný kompromis.“
Pavel Havel
Havel dále dodal, že nové označení rozhodně podle něho přináší lepší informovanost pro spotřebitele o tom, jaký typ piva pije a jakou technologií bylo vyrobené.
Změny dozná i značení medoviny
Vyhláška přináší i další změny ve značení alkoholických a nealkoholických nápojů. Například u medoviny se začne rozlišovat tradiční a desertní. „Tradiční bude taková medovina, která bude vyráběná tradičním způsobem historicky od 18. století pouze z čistého medu bez dalších přísad,“ objasnil ředitel potravinářského odboru ministerstva Jindřich Fialka. Přesněji by se měly vymezit i složky používané pro výrobu nealkoholických nápojů.
Vyhlášku nyní ministerstvo posílá k posouzení legislativní radě vlády. Poté ji čeká notifikace v Bruselu. Vyhláška by měla začít platit devět měsíců po zveřejnění ve Sbírce zákonů.