Investiční skupina Rockaway usiluje o prodejce zájezdů Invia.cz, rozhodne antimonopolní úřad

O největšího internetového prodejce dovolených v Česku Invia.cz se uchází investiční skupina Rockaway. Fúzi nyní posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, rozhodnout by měl do konce února. Posuzovat bude oblast prodeje zájezdů, zprostředkování cestovního pojištění a on-line prodeje letenek. Dosud Invia.cz patří polskému fondu MCL.

Antimonopolní úřad zároveň posuzuje i další transakci skupiny - loni oznámený nákup druhého největšího e-shopu v Česku Mall.cz a srovnávače cen Heureka.cz.

Hodnota této operace přesahuje 200 milionů eur (5,4 miliardy korun). Obchod financují miliardáři Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Jde o jednu z největších transakcí v maloobchodu v posledních letech.

Široký záběr Rockaway

Společnost Rockaway Capital vedle investic v oblasti internetu podporuje začínající technologické firmy (podle internetových stránek firmy jde o podporu více než 30 projektů). Působí v Praze, San Francisku a brazilském Sao Paulu. Jediným akcionářem firmy je třicátník Jakub Havrlant. Ten v minulosti mj. založil firmu Bezrealitky.cz. Později ji prodal nádnárodní skupině Allegro Group. 

Největší internetový prodejce dovolených v Česku Invia.cz předloni zvýšil meziročně obrat o 34 procent na 3,4 miliardy korun. Cestovní agentura prodala 260 tisíc zájezdů. Průměrná cena prodané dovolené stoupla o 179 korun na 12 370 korun.