Škoda svolá na Slovensku kvůli emisím 32 tisíc aut, účast bude dobrovolná

V souvislosti s emisní aférou koncernu Volkswagen bude na Slovensku svoláno do servisů až 32 tisíc vozidel značky Škoda. Akce začne v březnu, účast na ní bude dobrovolná. Má se týkat modelů Fabia II, Roomster, Rapid, Octavia II, Yeti a Superb II.

Půjde o 26 tisíc aut dovezených přímo importérem plus 6 tisíc individuálně koupených, uvedl pro portál hnonline.sk jednatel společnosti Škoda Auto Slovensko Karel Sklenář.

Škoda Auto, patřící do koncernu VW, má ze všech značek dlouhodobě nejsilnější postavení na slovenském trhu s novými vozy, kde v minulém roce prodala 16 570 osobních automobilů.

Aféra se týká až 46 tisíc prodaných vozů

Z dřívějších informací dovozců značek skupiny VW vyplývá, že na Slovensku prodali dohromady 46 tisíc vozidel, kterých se týká emisní aféra. Kromě 26 tisíc importérem dovezených vozidel značky Škoda šlo o 14 809 aut značky Volkswagen, 3278 aut Audi a 2577 vozů značky Seat. Tyto údaje nezahrnují vozy, jež si Slováci sami dovezli z ciziny.

Aféra vypukla loni v září, kdy americká Agentura pro životní prostředí obvinila koncern VW, že jeho turbodieselové motory pod typovým označením EA 189 ve verzi Euro 5 jsou schopné obcházet homologační emisní měření. Řídicí jednotka rozpozná, když se vůz podrobuje emisnímu testu, a přejde na ekologický režim, při kterém vůz produkuje výrazně nižší množství škodlivin. Vozy s motorem typu EA189 ve verzi Euro 5 se už v Evropě neprodávají, celkově jsou ale problematické motory namontované v 11 milionech aut koncernu VW po celém světě, z toho je asi 1,2 milionu škodovek.

V Česku zatím bez podrobností

V Česku budou servisní prohlídky vozů s dieselovými motory koncernu VW, které umožňují obcházet emisní měření, nepovinné. Podle ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) by měl ale koncern do servisů k opravě přimět nejméně 80 procent řidičů, jejichž vozidel se problém týká. V zemi jezdí zhruba 150 tisíc těchto vozů.

Škoda Auto zatím v Česku nesdělila žádné informace ke svolávací akci. „Příprava servisního opatření nadále probíhá, zatím k němu ale nemůžeme sdělit žádné podrobnosti,“ řekl již dříve mluvčí Škody Jozef Baláž.

Rybecký: V Česku bude svolávání aut zřejmě podobné jako na Slovensku (zdroj: ČT24)

Vladimír Rybecký z autoweek.cz se však domnívá, že v Česku k tomu dojde ve stejné míře jako na Slovensku i v přibližně stejném termínu. Aut bude svoláno samozřejmě více, protože škodovek jezdí v zemí více než na Slovensku. Navíc se to bude týkat i dalších značek koncernu.