Za levnější elektřinou a plynem chodí obce, firmy i nemocnice na burzu

Stále víc obcí a firem v Česku nakupuje elektřinu a plyn na burze. Šetří tak stovky tisíc až miliony korun. Trh se teď ještě rozšíří. Pražskou komoditní burzu hodlá ovládnout největší evropská společnost v tomto oboru. V některých aukcích můžou energie zprostředkovaně nakupovat i koncoví spotřebitelé.

Dobrou zkušenost s účastí na aukci mají Přeštice. Levněji nakoupenou energii zde nyní využívají sokolovna, umělecká škola, budova radnice i veřejné osvětlení. Za elektřinu tak město podle místostarosty Marka Krivdy ušetří přes 50 tisíc korun. Ještě více je to u plynu – zhruba 260 tisíc. Za ušetřené peníze pak mohou Přeštice například zrekonstruovat základní školu.

Na burze nakupuje elektřinu a plyn i hlavní město. Pro letošek ušetřilo téměř dvacet milionů korun. Kromě obcí takto nakupují také firmy nebo třeba nemocnice. Například v nemocnici ve Slaném na plynu ušetřili skoro 2 miliony korun.  Některých vybraných aukcí se mohou účastnit rovněž domácnosti. Lze tak ušetřit i čtvrtinu nákladů. 

Přichází silný evropský hráč

Na středoevropský a východoevropský trh nyní míří evropská energetická burza European Energy Exchange (EEX). Koupí dvě třetiny akcií pražské energetické burzy Power Exchange Central Europe (PXE), která je dceřinou společností Burzy cenných papírů Praha. Předpokládá se, že transakce bude uzavřena do konce prvního čtvrtletí 2016 poté, co ji schválí kompetentní orgány.

„Potřebujeme komoditní burzy používat také proto, aby si mohly veřejné instituce, včetně ministerstev, nakupovat například elektřinu nebo plyn,“ řekl v této souvislosti ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). 

Nákup energie na burze (zdroj: ČT24)

Skupina EEX nabízí centrální burzovní platformu pro obchod s energií a komoditami, včetně kontraktů na dodávky elektřiny, plynu, uhlí, ropy, environmentálních produktů, přepravy, kovů a zemědělských produktů kótovaných na burzách EEX, EPEX SPOT, Powernext, Cleartrade Exchange (CLTX) a Gaspoint Nordic. Nyní má více než 450 účastníků obchodování s kancelářemi ve 13 lokalitách po celém světě.

Ředitel PXE David Kučera považuje vstup německého investora hlavně za prestižní záležitost. V dlouhodobém horizontu očekává příchod dalších hráčů ze západní Evropy, kteří by mohli rozšířit nabídku obchodníků. Řekl, že burza umožňuje obcím a městům najít vhodného dodavatele energie, na čemž lze dosáhnout úspor i v desítkách procent. „Nejčastěji je to 10 či 15 procent,“ řekl Kučera.

Ředitel PXE: Obce mohou ušetřit i desítky procent (zdroj: ČT24)

PXE jako člen skupiny CEE Stock Exchange Group (CEESEG) nabízí energetické derivátové produkty v ČR, na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a Rumunsku. Vedle toho díky spolupráci s plynárenskou burzou CEGH Gas Exchange v rámci Burzy cenných papírů Vídeň provozuje český plynárenský spotový a derivátový trh.