Ukrajinské sporáky plní plyn z EU. Dovoz z Ruska prudce klesl

Gavor: Vazby mezi Kyjevem a Moskvou budou dál slábnout (zdroj: ČT24)

Zhruba 10,3 miliardy metrů krychlových – tolik zemního plynu loni dorazilo z Evropské unie na Ukrajinu. Oproti předešlému roku to je dvojnásobné množství. Naopak tranzit plynu z Ruska ve stejném období prudce klesl, uvedla ukrajinská státní společnost pro přepravu plynu Ukrtransgaz. Většina plynu, která na Ukrajinu dorazila z Evropy, byla dodána přes Slovensko.

Podle zprávy Ukrtransgazu, kterou cituje agentura Reuters, dovezl Kyjev loni z Ruska celkem 6,1 miliardy metru krychlových. V předchozím roce to přitom bylo zhruba 14,5 miliardy kubíků.

Roční spotřeba plynu se na Ukrajině zpravidla pohybuje kolem 50 miliard metrů krychlových. Přibližně polovinu pokryje sama Ukrajina z vlastních zdrojů. Zbytek pak připadá na dovoz.

Koncem listopadu Moskva již poněkolikáté přerušila tok plynu na Ukrajinu, dokud Kyjev za další dodávky nezaplatí předem. Obě země se vedle toho soudí kvůli dohodě o tranzitu plynu, případ posuzuje soud ve Stockholmu.

Více plynu z Evropy

Vztahy mezi Moskvou a Kyjevem se po předloňské anexi Krymu a povstání separatistů na východě Ukrajiny výrazně ochladily. Vláda premiéra Arsenije Jaceňuka proto už několikrát zdůraznila, že hodlá nakupovat plyn primárně na evropském trhu. Cílem je omezit energetickou závislost na Rusku.

„Je nastartován nový trend. Ukrajina se jasně snaží odpoutat od Ruska a myslím, že to bude pokračovat i v tomto roce,“ říká analytik poradenské společnosti ENA Jiří Gavor a dodává, že ceny plynu na evropských trzích jsou momentálně příznivé a i to podle něj „hraje Ukrajině do karet“.