Dluhy domácností u družstev rostou, dělá to okolo miliardy

Za poslední dva roky výrazně narostl počet domácností, které dluží družstvům a společenstvím vlastníků za nájemné a služby. Svaz družstev odhaduje celkový dluh zhruba na miliardu korun. Komplikací přitom může být dluhová amnestie, kterou zvažuje ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Změna čeká od ledna nájemníky, kterým vláda nově definovala soupis drobných oprav.

„Situace se neustále zhoršuje, v současné době bych se nebál dluhy odhadovat až k jedné miliardě za celou republiku,“ prohlásil předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Jiří Bárta. Družstva přitom vědí, že zhruba desetinu celkového dluhu už nikdy nedostanou zpět.

Neplatiči představují pro družstva i společenství vlastníků největší potíž, v dluzích kralují severní Čechy a severní Morava. Finanční zátěž pak dopadá na ty, kteří platí své pohledávky včas. Přitom za peníze navíc, které musejí vytáhnout, by mohla družstva ve společných prostorách třeba nově vymalovat, nebo opravit chodníky.

Hypotéky dosahují rekordní úrovně

Situaci by ještě mohla zkomplikovat i dluhová amnestie, kterou navrhuje ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Podle ní by dlužník v osobním bankrotu nemusel svým věřitelům vracet ani 30 procent dluhu vprůběhu pěti let, jak je tomu nyní.

Události ČT: Dluhy domácností vůči družstvům rostou (zdroj: ČT24)

Podle statistik Českého statistického úřadu za rok 2014 bydlí v družstevních bytech zhruba 930 tisíc lidí. Další tři miliony lidí pak žijí v bytech, které měli v osobním vlastnictví. Necelé čtyři miliony lidí vlastní dům, jejich počet s rekordním nárůstem objemu hypoték v letošním roce navíc stoupá. Banky zatím odhadují, že celková suma hypoték přesáhne 180 miliard korun. V porovnání s rokem 2014 to je o pětinu více. Nájemních bytů pak je v České republice přes 800 tisíc a žijí v nich podle statistiků asi 2 miliony lidí.

Pro nájemníky budou platit od ledna nová pravidla

A právě nájemníků se týká vládní nařízení, které začne platit od 1. ledna a které vymezuje jejich povinnosti při údržbě a opravách v pronajatých bytech. Nově jim například připadne povinnost postarat se o kontrolu požárních hlásičů a vyšší bude i částka, kterou budou muset do oprav investovat.

Nový občanský zákoník sice už od ledna 2014 stanovuje, že nájemce provádí a platí běžnou údržbu a drobné opravy v bytě. Až teprve před několika dny vláda schválila nařízení, které přesně definuje, o jaké opravy se jedná a také maximální limit ročních výdajů pro nájemníky. Sám nájemce tak bude moci nově třeba opravit podlahu, části dveří nebo oken, anebo vyměnit zámek. Naopak se nesmí pouštět třeba do oprav radiátorů a rozvodů ústředního topení. Ty musí stejně jako všechny opravy, které přesáhnou 100 korun na metr čtvereční za rok uhradit majitel bytu.