Těžební limity ropy se nemění. Navzdory nízkým cenám se spekulovalo i o zvýšení limitu

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na zasedání ve Vídni těžební politiku nezměnila. Agentura Reuters předtím s odkazem na zdroje z kartelu uvedla, že se chystá zvýšení limitu těžby na 31,5 milionu barelů ropy denně. Trh se přitom dlouho potýká s nízkými cenami ropy.

Delegáti se nedokázali dohodnout na nastavení oficiálního těžebního limitu, shodli se nicméně, že se zatím bude pokračovat v současné úrovni těžby. „Momentálně nejsme schopni stanovit žádná čísla. Dohodli jsme se, že rozhodnutí odložíme na příští rok,“ uvedl generální tajemník OPEC Abdalláh Badrí. OPEC totiž podle Badrího zatím není schopen předpovědět, kolik ropy bude v příštím roce schopen dodat na trh Írán.

Naposledy se stalo, že kartel nedokázal dospět k dohodě, v roce 2011, když Saúdská Arábie v době povstání v ropné velmoci Libyi tlačila na to, aby skupina zvýšila těžbu a zabránila růstu cen.

Prezident OPEC Emmanuel Ibe Kachikwu po jednání organizace
Zdroj: Reuters

I když limit nyní činí 30 milionů barelů denně, členské země OPEC jej soustavně překračovaly. V listopadu těžba ropy v rámci kartelu podle průzkumu agentury Reuters činila 31,77 milionu barelů denně, a zvýšila se tak z říjnových 31,64 milionu. Zvýšení limitu by podle jednoho ze zdrojů Reuters znamenalo, že OPEC formálně akceptuje nynější nadměrnou těžbu.

Kdyby se limit zvýšil, informace by nebyla příliš příznivá pro ruskou ekonomiku. „Kvóta 31,5 milionu barelů denně vypadá jako odpověď ruskému ministrovi energetiky Alexandru Novakovi, který prohlásil, že OPEC by měl kvótu sladit s realitou,“ poznamenal analytik odvětví těžby ropy Frank Klumpp ze společnosti Landesbank Baden-Wuerttemberg. Kreml na vývozu ropy výrazně staví, a současné ceny komodity tak značně omezují tamní hospodářství. Na jeho výkon mají mít výraznější dopad než ekonomické sankce, které uvalil Západ.

Reakce trhu? Další pád cen

Cena severomořské ropy Brent po informacích o možném zvýšení těžebního limitu výrazně oslabila. Před 16:00 hod. se nacházela pod 43 dolary za barel, což byl v porovnání se čtvrtečním závěrem propad zhruba dvě procenta.

Ceny ropy jsou už delší dobu pod tlakem v důsledku převisu nabídky nad poptávkou. OPEC ale zatím odmítá podpořit ceny snížením těžby, protože nechce uvolnit místo na trhu konkurenci.

Analytici předpokládají, že převis nabídky nad poptávkou po ropě se ještě zhorší, protože začínají docházet kapacity na uskladnění této suroviny. „Tlak na OPEC a na ceny ropy poroste. Při této úrovni nadprodukce nám pevninské skladovací kapacity dojdou v prvním čtvrtletí,“ uvedl dlouholetý pozorovatel OPEC Gary Ross.