Pekárenská jednička United Bakeries zřejmě přejde do lucemburských rukou

Největší tuzemskou pekárenskou skupinu United Bakeries chce převzít lucemburská společnost Moulins de Kleibettingen. Případ nyní leží na stole Úřadu pro hospodářskou soutěž (ÚOHS). O firmu měl dříve zájem také ministr financí Andrej Babiš (ANO), který vlastní pekárny Penam.

Lucemburská firma úřad požádala o povolení fúze tento týden ve středu. Má převzít mateřskou společnost Bakeries International Luxembourg, která United Bakeries ovládá. Antimonopolní úřad se v tomto případě zabývá oblastí výroby a prodeje pekárenských a cukrářských výrobků.

Spolumajitelem United Bakeries je Marko Pařík, který už letos v lednu uvedl, že svůj většinový podíl ve firmě prodá lucemburskému partnerovi. Pařík vlastní dvoutřetinový podíl a zbylou třetinu drží podnikatel Edmond Müller z Lucemburska. Ten je ředitelem firmy Moulins de Kleibettingen, která patří již několik generací jeho rodině. Pařík si část akcií chce ponechat a bude nadále ve firmě působit jako poradce.

Spojení s Penamem se slovenskému úřadu nelíbilo

Pařík chtěl spolu se svým bratrem United Bakeries prodat už v roce 2010. Zájem měl zejména Andrej Babiš, který chtěl podnik spojit se svými pekárnami Penam. Fúze pokračovala do července 2012, kdy slovenský antimonopolní úřad odmítl transakci povolit, přestože český ÚOHS tak o měsíc dříve učinil. Babiš pak odmítl zaplatit původně dohodnutou cenu a od smlouvy odstoupil.

Spolumajitelem United Bakeries Marko Pařík
Zdroj: Zlatohlávek Robert/ČTK

Podle Paříka se po krachu prodeje United Bakeries, které už nějakou dobu spoluřídili manažeři z Agrofertu, firma ocitla ve složité situaci. „Vše obnovit nám trvalo dva roky a musím říct, že to stálo spoustu peněz, určitě jsme přišli o stamiliony korun,“ řekl letos v říjnu Hospodářským novinám.

  • Společnost, které patří 13 pekáren po celé České republice, patří k největším hráčům na českém trhu s pečivem. Jejím největším konkurentem je Penam ze skupiny Agrofert, patřící ministru financí Andreji Babišovi. United Bakeries prodává své výrobky například pod značkami Delta a Odkolek, dodává do velkých řetězců, jako je Lidl, Kaufland nebo Albert, jejím největším obchodním partnerem je Tesco.
  • Roční obrat United Bakeries se pohybuje kolem 2,5 miliardy korun, za posledních pět let firma přitom vykázala kumulovanou účetní ztrátu 1,2 miliardy korun. Podle dosavadního většinového majitele Marka Paříka ale výsledky hospodaření ovlivňují odpisy související s nepovedenou fúzí právě s Penamem.
  • Dnešní United Bakeries vznikla v roce 2006 spojením dvou v té době největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek
  • Kromě ČR působila firma v minulosti i na Slovensku a v Maďarsku, z tamních trhů se ale v posledních letech stáhla
  • Dlouhá léta byli jejími majoritními vlastníky skrze lucemburskou firmu European United Bakeries bratři Jaroslav a Marko Paříkovi, loni ale Jaroslav zemřel. Od konce 90. let provozovali i síť rychlého občerstvení Paneria, kterou loni prodali a firma pak téměř ukončila činnost. Z někdejších zhruba sedmi desítek provozoven je dnes jen 12.