Stavaři brzdí přílišný optimismus: Stavebnictví poroste jen o 4,5 procenta

Poslední odhady mluvily o tom, že stavebnictví poroste v příštím roce až o 5,8 procenta. Samotní ředitelé stavebních firem ale říkají, že takové číslo je příliš optimistické – oni sami počítají s růstem o 4,5 procenta. Toto číslo vyplývá z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví, kterou představila analytická společnost CEEC Research ve spolupráci se SGCP, divize Weber.

Český statistický úřad (ČSÚ) uvedl, že stavebnictví loni po pětiletém poklesu vzrostlo o 4,3 procenta. Letos by mělo podle odhadu stavebních manažerů přidat 6,6 procenta. V roce 2017 pak stavaři očekávají růst o další tři procenta.

Růst českého stavebnictví v letošním roce je tažen zejména výrazným zvyšováním investic v oblasti dopravní infrastruktury. To je financováno hlavně veřejnými investory, kteří se snaží o maximální dočerpání evropských fondů. V příštím roce bude sektor tažen spíše pozemním stavitelstvím, které je financováno zejména z privátních zdrojů.
Jiří Vacek
ředitel CEEC Research

„Očekávám (příští rok) velmi mírný růst, který bude ovlivňován připraveností zadavatelů čerpat evropské dotace a podobou nového zákona o zadávání veřejných zakázek a zákonem o EIA,“ uvedl generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát. S tím souhlasí také prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš, který zdůrazňuje, že oboru stále hází klacky pod nohy nedokonalá legislativa. 

Matyáš: Legislativa je stále velmi nedokonalá (zdroj: ČT24)

„Na trhu lze vnímat větší ochotu investovat do infrastruktury, ale i do oblasti rezidenční a komerční výstavby. Stavební trh je nyní mnohem transparentnější a následuje pozitivní vývoj české ekonomiky,“ řekl statutární ředitel Skanska Roman Wieczorek. „I když je plán investic na příští rok o něco větší než letos, rádi bychom trend vysokých investic do klíčové státní infrastruktury udrželi,“ dodal ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Růst, byť pomalejší, očekávají všichni

Růst stavebnictví očekávají manažeři stavebních firem napříč sektorem. Optimističtější jsou malé a střední společnosti, kde růst předpokládá 88 procent ředitelů, v průměru o 5,2 procenta. Segment velkých firem očekává mírnější růst (o 1,8 pct). Obávají se především úbytku velkých veřejných zakázek, který již nyní naznačuje klesající objem vyhlašovaných výběrových řízení.

„S ohledem na fakt, že připravenost projektů v dopravním stavitelství byla před několika lety silně přibrzděna a prozatím se nepodařilo dynamiku dostatečně obnovit, pokračujeme pouze v mírném optimismu,“ dodal předseda představenstva společnosti Eurovia Martin Borovka.

Rozdíl v očekávání je i mezi zástupci pozemního a inženýrského stavitelství. V prvním případě předpokládají růst o 5,1 procenta, ve druhém o 2,9 procenta. Tržby stavebních firem napříč sektorem by měly v příštím roce vzrůst o čtyři procenta.

Meziroční změny počtu a hodnoty zadaných veřejných stavebních zakázek
Zdroj: CEEC Research

Společnosti už nemůžou být vytíženější

Z analýzy také vyplývá, že vytížení kapacit stavebních společností dosáhlo rekordních 95 procent, meziročně o pět procentních bodů více. Přesně 42 procent stavebních firem chce v příštím roce přijímat nové zaměstnance. Zájem je zejména o dělnické profese, případně o THP pracovníky (například stavbyvedoucí).

Podíl společností, které mají více zakázek než před rokem, dosahuje 37 procent. Pokles zakázek naopak hlásí 22 procent firem. Zbylým 41 procentům se zásobník práce nezměnil.