Důchodci dostanou v únoru jednorázově 1200 korun, rozhodli poslanci

Události: Důchodci dostanou jednorázově 1200 korun (zdroj: ČT24)

Celkem 163 poslanců ze 164 přítomných zvedlo ruku pro jednorázový příspěvek, který by měl příští rok dostat každý penzista. Původní návrh sociálního výboru byl tisícikorunový příspěvek, sněmovna se ale nakonec rozhodla pro 1200 korun. Návrh nyní míří do Senátu.

Jednorázový příspěvek, který by měl stát vyplatit během února, má totiž částečně vyrovnat nízkou valorizaci penzí v příštím roce. Podle zákona se důchody v příštím roce zvýší v průměru pouze o 40 korun.

Zvýšit zákonnou valorizaci chtěla opoziční ODS od příštího dubna, s návrhem ale ve sněmovně neuspěla. Návrh Vladislava Vilímce (ODS) by znamenal to, že důchody by se od dubna zvýšily o 1,2 procenta. Penzisté by tak dostali i s jednorázovou dotací průměrně o více než 200 korun měsíčně víc než letos.

Lidovci: Z čeho to pokryjeme?

Nakonec schválenou částku 1200 korun navrhl komunistický zpravodaj Miroslav Opálka, kterého trochu překvapivě podpořila vládní ČSSD. V souvislosti s jejich postojem se o věci radily koaliční i opoziční kluby. Návrh nakonec při hlasování ale podpořila drtivá většina poslanců.

Budeme se bavit, jestli je to možné nalézt v naší kapitole – tomu já se bráním, nebo zda se to bude řešit nějak jinak v rámci všech rezortů.
Michaela Marksová
ministryně práce a sociálních věcí

Vládní lidovce to ale zjevně překvapilo. „Chtěl bych si ujasnit, z čeho zvýšení pokryjeme,“ poznamenal ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) uvedla, že z rozpočtu jejího rezortu půjdou na příspěvek tři miliardy z letošní úspory na důchodech a na dalších sociálních dávkách. „Dalších 580 milionů bychom museli získat z jiných zdrojů,“ řekla.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) připustil, že rozpočet původně počítal s 900korunovým příspěvkem. „V případě, že nebudou stačit peníze v rámci kapitoly ministerstva práce a sociálních věcí, předpokládám, že se paní ministryně obrátí na vládu a ta by rozhodla, jakým způsobem tyto výdaje pokryjeme,“ uvedl premiér. 

Rozhodnutím ČSSD na poslední chvíli byl zaskočený i šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO). „To je ta demokracie, že se překvapujeme a že některé strany občas běží nejdřív do médií – já jsem se to dozvěděl od České televize,“ uvedl.

Miroslav Kalousek z opoziční TOP 09 pokládá naopak za problém, že se přidává všem stejně – jde podle něj o spravedlnost rovných žaludků. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura zase upozornil na to, že by jednorázový příspěvek mohl vést u některých penzistů k snížení příspěvku na bydlení. To ale podle Marksové nenastane.

Lidovci pak prohlásili, že budou při projednávání návrhu státního rozpočtu pro příští rok prosazovat i zvýšení příspěvků zdravotně postiženým lidem.

Růst průměrného důchodu
Zdroj: ČT24

Ne před Vánocemi, až po Novém roce

Vláda mluví o jednorázovém přilepšení k důchodu už nějaký čas. Původně mělo jít o 600 korun, které by penzisté dostali už před Vánocemi. Prosincový termín ale padl poté, co pravicová opozice zablokovala schválení normy zrychleně v úvodním kole.

My jsme navrhovali trvalé zvýšení valorizace. Hlavní výhoda spočívá v tom, že by se to zvýšení promítlo i v dalších letech - 2017, 2018.
Zbyněk Stanjura
předseda poslaneckého klubu ODS

Vládní koalice pak přišla s 900korunovým návrhem s termínem vyplacení v únoru. Nakonec ale sněmovnou prošel ještě o 300 korun vyšší příspěvek.

Důchody se v Česku zvyšují pravidelně k lednu o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Jenže Inflace je letos nízká a tak by růst podle zákona byl jen o zmíněných 40 korun. Celkem má jít podle návrhu rozpočtu na důchodů v příštím roce 393,01 miliardy korun. Letos se má na penzích vyplatit 384,76 miliardy.

Senioři: Chceme změnu valorizace

„Poslancům za to děkujeme. Je to ale minimum možného,“ uvedl v reakci na jednorázový příspěvek předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes. Rada by totiž chtěla změnit způsob, jakým se valorizace vypočítává.

Pernes: Jednorázový příspěvek nestačí, musí se změnit valorizace (zdroj: ČT24)

Navrhuje například navázat zvyšování penzí na spotřební koš seniorů. Ti totiž pořizují jiné věci než ostatní domácnosti. Víc utrácejí třeba za léky. „V posledních dvou letech bychom sice byli v nevýhodě, protože náklady důchodců rostou pomaleji než u ostatních. Spotřební koš důchodců má ale přece jen jinou skladbu, bylo by to tedy spravedlivější,“ míní Pernes.

Podle rady by se v úpravě penzí měl víc odrazit také růst reálných mezd. Místo jeho třetiny by se důchody měly zvyšovat o jeho polovinu, upřesnil Pernes.

  • Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody v Česku pobíralo podle údajů České správy sociálního zabezpečení na konci loňska 2,86 milionu lidí.
  • Starobních důchodců bylo zhruba 2,36 milionu. Do konce letošního června jejich počet stoupl zhruba o 7000.
  • Průměrný starobní důchod na konci loňska činil 11 075 korun, letos na konci prvního pololetí 11 316 korun.
  • Penze se pak vyplácejí i z důchodových systémů resortu vnitra, obrany a spravedlnosti.
  • Podle údajů ve státním závěrečném účtu průměrný starobní důchod loni vzrostl o 104 na 10 714 korun.