Zaměstnanost má nový rekord. V Česku pracuje nejvíc lidí od roku 1993

Mezi červencem a zářím dostalo v Česku výplatní pásku 70,5 procenta lidí ve věku od 15 do 64 let. To je podle Českého statistického úřad (ČSÚ) nejvyšší číslo od roku 1993. Celková zaměstnanost se v tomto období meziročně zvýšila o zhruba 65 tisíc na 5,06 milionu lidí.

Míra zaměstnanosti mužů se zvýšila o 0,6 procentního bodu na 78,2 procenta, ještě více pak u žen: „Zlepšené podmínky na trhu práce se promítly především v dynamickém růstu míry zaměstnanosti žen o 1,8 procentního bodu na 62,6 procenta,“ uvedl ČSÚ.

Rostoucí čísla zaměstnanosti se projevily hlavně u služeb, kde se počet lidí s prací zvýšil o zhruba 50 tisíc. Více je zejména zaměstnanců ve velkoobchodech a maloobchodech včetně opravy motorových vozidel a v profesních, vědeckých a technických činnostech.

Naopak jen nepatrně se zvýšil počet pracujících v sekundárním sektoru, tedy ve výrobě a v průmyslu. „Počet pracujících ve zpracovatelském průmyslu sice vzrostl o 34,8 tisíce, ale počet pracujících ve stavebnictví se snížil o 27,7 tisíce,“ uvedl ČSÚ. V primárním sektoru, do kterého se řadí zemědělství a těžba surovin, se počet pracujících zvýšil o necelých 12 tisíc.

Podnikatelů bez zaměstnanců ubývá

Proti loňskému třetímu čtvrtletí přibylo v Česku také podnikatelů se zaměstnanci, a to o zhruba 6900 na 178,2 tisíce. Počet podnikatelů bez zaměstnanců se naopak snížil o 27 tisíc na 664,6 tisíce.

Podle Úřadu práce ČR byla na konci září míra nezaměstnanosti v Česku šest procent, loni v září to bylo 7,3 procenta. Lidí bez práce bylo 441 892, což je nejméně od března 2009.

Praha na prvním místě v Evropě

ČSÚ ale zveřejnil další pro Česko pozitivní čísla - z evropských regionů je nejméně lidí bez práce déle než jeden rok v Praze. S mírou dlouhodobé nezaměstnanosti 0,8 procenta se hlavní město Česka loni dělilo o první místo s Horním Bavorskem a Západním Rakouskem.

Na druhou stranu ve dvacítce regionů s nejnižší mírou Českou republiku zastupuje pouze Praha. Z dalších regionů jsou nejblíže Střední Čechy na 64. místě. Mezi dvacítkou regionů s nejnižší dlouhodobou nezaměstnaností je polovina z Německa, čtyři z Británie, tři ze Švédska a dva z Rakouska.

Vydáno pod