Křetínského EPH má díky dceři o pětinu vyšší zisk

Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) vzrostl v prvním pololetí tohoto roku provozní zisk oproti loňsku o 21,8 procenta na 832 milionů eur (22,5 miliardy korun). Na výsledku se z velké části podílela vznikající dceřiná firma EP Infrastructure (EPIF), pod kterou hodlá holding Daniela Křetínského a Patrika Tkáče začlenit všechny své infrastrukturní společnosti ve střední Evropě.

Společnost už na konci října uvedla, že její dceřiná firma bude vlastnit podíly v řadě firem působících především v oblasti přepravy, distribuce a skladování plynu a rovněž v oblastech distribuce a dodávek tepla a elektřiny.

Provozní zisk (EBITDA) tohoto subholdingu činil v letošním prvním pololetí 741 milionů eur, což bylo o 26,2 procenta více než ve stejném období loni, uvedla firma.

„Tvorba jádrového zisku EBITDA je pozitivní informací. Prezentované informace ale nespecifikují vývoj cash flow a tempo, jakým firma čerpá ze svého několikamiliardového „finančního rezervoáru“, který si vytvořila kombinací úvěrů a emise dluhopisů na podzim tohoto roku. To budou do budoucna důležité informace, které o úspěšnosti ambiciózního akvizičního apetitu společnosti mohou napovědět více,“ uvedl analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

A tržby?

Vedle toho EPH zveřejnil také údaje o ročních tržbách. Ty za dvanáct měsíců k poslednímu červnu dosáhly 3,927 miliardy eur (106,4 miliardy korun). To jsou čísla za celý holding, tržby EP Infrastructure pak za stejné období činily 3,17 miliardy eur (85,91 miliardy korun).

EPH je největším dodavatelem tepla v Česku a po společnosti ČEZ druhým největším dodavatelem elektřiny v tuzemsku. Na Slovensku je lídrem plynárenského odvětví. Skupinu EPH ovládají finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří společně drží zhruba dvě třetiny akcií. Zbytek akcií drží skupina J&T.

EPH na začátku ledna koupil šest plynových a jednu tepelnou elektrárnu v Itálii. Vede také exkluzivní jednání s italskou společností Enel o koupi podílu ve Slovenských elektrárnách (SE) a ve společném podniku s investiční skupinou PPF usiluje o německá aktiva švédské společnosti Vattenfall.