Kvartální zisky Unipetrolu už nejsou rekordní, srpnový požár měl ubrat 1,6 miliardy

Petrochemický holding Unipetrol po výrazně nadprůměrném druhém kvartálu zaznamenal nižší čistý zisk, podle aktuálních dat jde o 1,58 miliardy korun. V meziročním srovnání si ale i tak polepšil o 183 milionů korun. Na výsledku se odrazil i srpnový požár v litvínovském závodu. V souvislosti s tím odhaduje Unipetrol ušlý zisk na 1,6 miliardy korun.

Druhý kvartál byl pro společnost Unipetrol historicky velmi příznivý. Firma za tu dobu vykázala čistý zisk 3,3 miliardy korun, což byl meziročně nárůst o zhruba šest miliard. Výsledky třetího kvartálu tak působí skromněji. Zisk se ve srovnání se stejným obdobím v roce 2014 zlepšil jenom o necelých dvě stě milionů. Tržby pak meziročně klesly o třináct procent na 29,45 miliardy korun, ale udržely se nad očekáváním analytiků, kteří předpovídali, že mohou jít níž.

Ztrátovou položku zastupuje srpnový požár propylenové jednotky v Záluží u Litvínova. Unipetrol odhaduje ušlý zisk z této události na 1,6 miliardy korun. Po několikadenním požáru v Záluží stála v srpnu celá petrochemická výroba, v menším rozsahu pracovala rafinérie. Některé výroby Unipetrol teprve postupně obnovuje.

Dopad havárie na čtvrtletní výsledky pomohly firmě podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze vyrovnat velice dobré vnější podmínky a kompletní převzetí České rafinérské v dubnu. „Kdybychom se nacházeli ve stejných podmínkách, jako panovaly před rokem, Unipetrol by s velkou pravděpodobností vykázal čtvrtletní ztrátu v řádu stovek milionů korun,“ uvedl Hlinomaz.

Poničená jednotka začne naplno fungovat za rok

Nejnovější odhady předpokládají, že bude propylenová jednotka uvedena zpět do provozu na minimální výkon s přibližně 65procentním využitím kapacity až v červenci 2016. Kompletně by měla jednotka fungovat o další tři měsíce později. 

Podle analytičky společnosti Roklen Lenky Dvořákové Švejdové zasáhne posunutí termínu až na říjen příštího roku velmi výrazně další výsledky firmy. „Očekáváme negativní reakci trhu,“ řekla.

Podle firmy je každopádně stále příliš brzy na odhad škod, které bude nárokovat po pojistiteli. Zničené zásoby a náklady na čištění se do účetnictví promítly částkou 44 milionů korun. Snížení hodnoty poškozeného majetku na propylenové jednotce pak představovalo 597 milionů korun.